Hoppa till huvudinnehållet

EXTRA: Bengtsfors kommun ställer in träff med Kinas ambassadör

Publicerad:
Bengtsfors kommun ställer in besöket med Kinas ambassadör Gui Congyou. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Bengtsfors kommun och Stenebyskolan ställer in ett planerat möte som skulle hållas på måndag med Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou. Beslutet fattades efter ambassadörens kontroversiella uttalanden under fredagen.

– Ambassadören har gjort anmärkningsvärda uttalanden och i det läge som uppkommit så är det olämpligt med ett besök på Bengtsfors kommun och Stenebyskolan, säger Bengtsfors kommunchef Göran Eriksson till Dalslänningen.

Bakgrunden är att ambassadören har hotat med konsekvenser för Sverige om högt uppsatta politiker väljer att delta vid utdelningen av Svenska PEN:s Tucholskypris, som ska ges till den fängslade svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai. Ett pris som delas ut under fredagskvällen av kulturminister Amanda Lind.

Ambassadör: "Allvarliga följder"

Ambassadören ville inte säga vilka konsekvenser han syftar på, men ett deltagande skulle, enligt ambassadören, få allvarliga följder för Kinas och Sveriges relation.

Senare på fredagen meddelade ambassadören att kulturminister Amanda Lind kommer att portas från Kina om hon närvarar vid prisceremonin.

Kommunchefen ställer in

Kommunchef Göran Eriksson har beslutat att ställa in besöket med den kinesiske ambassadören.
Kommunchef Göran Eriksson har beslutat att ställa in besöket med den kinesiske ambassadören. Foto: Conny Hultgren

– Jag hörde själv ambassadören när han uttalade sig om prisutdelningen på radion i morse och har sedan tagit del av hur statsminister Stefan Löfven har reagerat. Bengtsfors kommun står upp för yttrandefrihet och journalistiskt oberoende och redan när jag hörde uttalandet började jag fundera på om det är lämpligt för kommunen att ha ett möte med ambassadören. Nu har jag fattat beslutet att vi ställer in det, säger Göran Eriksson.

Lokalpolitikernas åsikt

Kommunstyrelsens ordförande, Stig Bertilsson (M), befinner sig på semester och har inte kunnat nås för en kommentar.

Men beslutet får stöd av kommunstyrelsens vice ordförande Per Eriksson (S) och andre vice ordförande Per Jonsson (C).

– Utifrån den uppkomna situationen där ambassadören ifrågasätter mänskliga rättigheter och yttrandefrihet samt beter sig hotfullt, så tar jag avstånd till medverkan från Bengtsfors kommun. Jag hoppas att de styrande gör samma bedömning, säger Per Eriksson till Dalslänningen.

– Jag stöder kommunchefens beslut. Det har funnits stora betänkligheter inför det här mötet. Vi värnar yttrandefrihet och mänskliga rättigheter, säger Per Jonsson.

Skola medverkar ej

Även Stenebyskolan har bestämt att inte medverka i besöket från den kinesiska ambassaden.

– Den senaste tidens händelser och uttalanden från den kinesiska ambassaden harmonierar inte med Stenebyskolans värdegrund. Vi värnar demokrati, yttrandefrihet, öppenhet och konstnärlig frihet. Stenebyskolan är en skola som skall genomsyras av denna värdegrund.

Det skriver Johanna Djurberg, biträdande verksamhetsledare, Dag Bjaaland, utbildningschef och Jan Ljungberg, administrativ chef i ett gemensamt uttalande till Dalslänningen.

Artikeltaggar

Amanda LindBengtsfors kommunBengtsfors kommun (org)Dag BjaalandGöran ErikssonGui CongyouGui MinhaiNyheterPer ErikssonPer JonssonStefan LöfvenStenebyskolanStig BertilssonSvenska PENYttrandefrihet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.