Hoppa till huvudinnehållet

Berg får en sista sommar med laget han älskar

Publicerad:
Marcus Berg (vänster) gav Sverige ledningen med 1–0 borta mot Rumänien. Foto: Vadim Ghirda/AP/TT

Det kunde ha varit en av hans sista landskamper – men Marcus Berg ville få en sommar till med laget han älskar att spela för.

Så då fixade han festen.

Sverige är klart för EM-slutspelet – mycket tack vare Berg.

– Jag finner inga ord, säger anfallaren till TV4.

2–0 mot Rumänien i Bukarest säkrade slutspelsplatsen och den 33-årige anfallsveteranen visade vägen. Först med att nicka in 1–0, sedan genom att slå den målgivande passningen till Robin Quaisons 2–0.

– Första halvlek var nästan exemplarisk offensivt sett. I en så viktig match, där de (Rumänien) inte får släppa in mål, så går vi in och gör två och avgör matchen, säger Berg till TV4.

Quiason leder tillsammans med Kristoffer Olsson den nya, spännande generationen spelare som Janne Andersson älskar att jobba med. Spelare som han påpekar "redan har helheten i sitt spel, det som krävs för att komma till allra högsta nivå".

Det såg vi i Olssons rappa fötter, i hans sinnesnärvaro och bländande passningsspel, odlat i ungdomen hos Arsène Wengers Arsenal.

Quiason gick in i slutskedet av kvalet som han började det. Mål mot Rumänien igen – och totalt fem i kvalet. Vem trodde för ett år sedan att han skulle ta över efter Ola Toivonen?

På ett år har Quaison och Olsson skolats in i sina roller – i dag är de ordinarie. Självklara i ett lag som tagit ett litet steg till i sin utveckling sedan kvartsfinalen i VM.

Och bakom dem stampar Alexander Isak, Dejan Kulusevski, Mattias Svanberg och några till. Förbundskapten Andersson står med angenäma problem när han nästa år ska spetsa sin EM-elva lagom till slutspelet.

En ny hyllning till Torsby

Men den här kvällen i Bukarest kan det inte undvikas att – för andra gången den här veckan – hylla en värmlänning från Torsby, som rest sig mer än en gång.

Marcus Berg kämpade länge mot karriärhotande skador. Han riskerade att blir den där skyttekungen i U21-EM 2009 som det aldrig blev något riktigt av. Han kämpade sig tillbaka, sköt Sverige till VM, hånades för sin långa måltorka, bänkades mot Färöarna. Mobbarna och de som inget begriper hade julafton på sociala medier.

Marcus Berg nickar in 0–1
Marcus Berg nickar in 0–1 Foto: Janerik Henriksson/TT

Hur tar man det? Berg kände sig ledsen, men ryckte mest på axlarna. Stödet från lagkamraterna var kompakt.

Häromdagen sade Emil Forsberg:

– Han har betytt väldigt mycket för laget, speciellt i den roll han tagit, offensivt och defensivt. Han har varit en kugge det gått att lita på till hundra procent i match efter match. Att man får skit är en del av fotbollen.

När det verkligen gällde klev Berg fram. Målet mot Spanien kunde du och jag ha gjort, men han var där, på rätt ställe vid rätt tidpunkt.

Fixade sin sista fest

Nicken som gav 1–0 i Bukarest var något annat. Han mötte inlägget från Forsberg och styrde in bollen i Ciprian Tatarusanus bortre hörn.

Det utspridda EM-slutspelet (lottas i just Bukarest den 30 november) blir Bergs farväl till det landslag han till och från tillhört sedan 2008.

Marcus Berg efter 1–0-målet.
Marcus Berg efter 1–0-målet. Foto: Vadim Ghirda

Snudd på profetiskt sade han tidigare i veckan:

– Jag ska inte ta ut något i förskott, men jag är hundraprocentigt säker på att vi når slutspelet. Hur vet jag inte, men det gör vi och förhoppningsvis redan på fredag. Det är inte många matcher kvar tills man inte är med här länge. Det gäller att prestera och njuta så att jag och Sverige får vara med i ett slutspel igen.

Njöt gjorde han, spela slutspel får han.

Quaisons femte i kvalet

Kort efter målet (18:e minuten) började de mer hårdföra rumänska fansen bränna bengaler och kasta in smällare mot Robin Olsen.

Stora delar av Nationalstadion kontrade med att bua ut sina stökiga landsmän. Snart buade de ut spelarna. Berg släppte elegant till Quaison som smidigt tog sig fram och placerade 2–0. Sverige kontrollerade matchen, spel- och resultatmässigt. Det förra som det var tänkt, det senare som man hoppats.

Den andra halvleken spelades av. Riskminimerande men med egna ansatser att få in en tredje boll och en gång för alla punktera matchen.

Marcus Berg var nära, men Tatarusanu räddade. Albin Ekdal prickade ribban och fick ett skott blockerat till hörna.

– Det var inte många som trodde att vi skulle komma hit och slå dem med 2–0. Vi gör en fantastisk match, konstaterar Berg och säger så här om den säkrade EM-platsen:

– Otroligt skönt. Jag finner inga ord. Det är bara en otrolig lättnad just nu.

På måndag avslutas kvalet, mot Färöarna. Ett EM-klart landslag kommer hem till Friends arena.

Artikeltaggar

FotbollMarcus Berg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.