• idag
  15 juli
  19°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  16 juli
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  17 juli
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  18 juli
  22°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  19 juli
  22°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Privatisering av äldreboende - bara onödigt

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Insändarskribenten har synpunkter på privatisering av äldrevård.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Beträffande beslutet om att lägga ut tre äldreboende på entreprenad, vilket meddelades i NWT 25 oktober.

De politiska partierna vill naturligtvis infria sina vallöften. Det blågröna styret visar detta genom sin ambition att privatisera tre äldreboenden i Karlstad kommun och samtidigt skapa ”ökad valfrihet och förbättrad kvalitet” enligt artikel i NWT den 25 oktober.

Som anhöriga till boende håller vi oss nu till äldreboendet/demensboendet Granberga i Väse och undrar hur denna förändring/privatisering påverkar valmöjligheten?

För att få en plats på ett vårdboende gör kommunen en bedömning om biståndsbehovet och föreslår, om behovet är stort, en plats där det för tillfället finns tillgängligt. Man kan själv inte välja varken grad av bistånd eller platsenhet.

För att få en plats på ett demensboende som Granberga, krävs en utförlig demensutredning med ett resultat att den äldre får en diagnos som dement. Då är Karlstad kommun skyldig att erbjuda ett demensboende inom tre månader. Återigen beroende på plats. Här finns dock en valmöjlighet. Den består i att tacka nej till erbjuden plats om och om igen tills det finns en plats på önskat boende. Det finns ingen separat kö till ett visst önskat boende, ingen chans att köpa sig en plats eller skapa en ”gräddfil” in till boendet om det nu skulle vara önskvärt.

Hur kvaliteten skulle kunna öka, då en vårdinrättning som Granberga enligt vår uppfattning fungerar mycket väl, måste man fråga sig? Karlstad kommun har enligt vår upplevelse bedrivit äldreboendet med god kompetens hos både ledning och personal och värnat om kontinuitet i relationerna till anhöriga och boende.

Slutligen tycker vi att ”privatiseringen” är onödig, då de allra flesta svenskar oavsett politisk färg är motiverade till att betala skatt för att få en god omsorg på äldre da’r. Bland oss anhöriga är det inte många som tror att äldreomsorgen kan effektiviseras ytterligare utan att det påverkar boende, personal och anhöriga negativt.

Anhöriga

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.