Hoppa till huvudinnehållet

Han regisserar Alex Schulmans drama

Publicerad:
Regissören Björn Runge, senast aktuell med filmen  "The Wife" , är den som ska regissera Alex Schulmans roman Bränn alla mina brev, när den filmatiseras.
Regissören Björn Runge, senast aktuell med filmen "The Wife" , är den som ska regissera Alex Schulmans roman Bränn alla mina brev, när den filmatiseras. Foto: Henrik Montgomery/TT

Nu är det klart vem som ska stå för regin, när Alex Schulmans succéroman Bränn alla mina brev blir film: Björn Runge.

– För mig är det här ett passionsdrama. En uppblossande kärleksaffär som får oanade konsekvenser, säger han.

"Det som lockar mig är möjligheten att få gestalta människor som på olika sätt, i olika tider, förhåller sig till ett emotionellt trauma, en eldsvåda ingen försökt få kontroll över, förrän nu. I det här dramat som rör sig mellan olika tider, öppnas ögonblickens svindel mot berättelsens tydliga fond. En perfekt utgångspunkt för mig som regissör”, säger Björn Runge i ett pressmeddelande från SF Studios.

Oscarsnominering

Runges senaste film var The Wife, en film som ledde till en Oscarsnominering för Glenn Close, som gjorde rollen som frun som efter 40 år i skuggan av sin karismatiske man bestämmer sig för att berätta sanningen.

– Han är väldigt attraktiv internationellt efter succén med The Wife, så jag är glad att den här svenska historien lockar honom. Bättre betyg kan inte min bok få, att han väljer den i konkurrens med allt annat som kommer i hans väg”, säger Alex Schulman, författare till Bränn alla mina brev, i samma pressmeddelande.

Alex Schulman utsågs i somras till Filipstadsambassadör nummer 29.
Alex Schulman utsågs i somras till Filipstadsambassadör nummer 29. Foto: Lena Richardson

Till DN säger författaren så här:

– ”The wife” är helt fantastisk. Jag har aldrig sett en film som så naket beskriver manlig narcissism på det sättet. Tonen är otrolig och Runge har ett sinne för den mörka drastiska svarta humorn. Det är konst när den är som störst, att lyckas få fram två känslor samtidigt.

Präglade livet

Schulman är själv exekutiv producent när Bränn alla mina brev nu ska bli film.

I den hyllade boken berättar han om hur hans mormor och morfar Karin och Sven möts och hur hela deras liv kom att präglas av en omvälvande kärlekshistoria mellan Karin och den blivande författaren Olof Lagercrantz. Det händer när de är unga men följderna hänger med genom hela livet, med hot, svartsjuka och ett sårat manligt geni som vägrar släppa taget.

Böcker som berör

”Schulman är enligt mig en av vår tids starkaste författare. Han har med sina böcker berört en bred publik, och det är inte utan orsak som bok efter bok han levererar blir bästsäljare och också vinner priser. Konkurrensen om filmatiseringsrätten för denna bokrättighet var hård, och jag är otroligt glad över att just vi får göra film på denna fantastiska kärleksberättelse. Att vi dessutom får göra det med Björn Runge vid regissörsrodret är en dröm", säger Annika Sucksdorff på SF Studios, som är producent för filmen.

Karin och Sven Stolpe bodde i Filipstad under många år och Alex Schulman har tidigare sagt till FT att han vill att filmen ska spelas in på plats i Filipstad.

I den här stora villan på Allégatan bodde Sven och Karin Stolpe.
I den här stora villan på Allégatan bodde Sven och Karin Stolpe. Foto: Lena Richardson
Han är Filipstads nya ambassadör

Artikeltaggar

Alex SchulmanBjörn RungeFilipstadFilipstadsambassadörFilmLitteraturNöje/KulturNyheterSF BioStockholmSven Stolpe

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.