Äntligen slutsnurrat

Ledare
PUBLICERAD:
Vinden vänder.
Foto: Erik Nygren

Det var inte en dag för tidigt när beskedet kom att den kommunala vindparken på Gässlingegrundet i Vänern nu säljs till det franska bolaget Innovent. Avyttringen borde ha skett för flera år sedan, och ägarkommunerna Karlstad och Hammarö har förvisso försökt sälja snurrorna under en tid. Nu blir det av och dessutom slipper de göra ett kapitaltillskott på 30 miljoner kronor till det krisande bolaget.

Försäljningen kommer att ge 26 miljoner kronor, men väger knappast upp de 250 miljoner som man under åren slängt ut på vindbolaget i form av byggande, underhåll, reparationer och kapitaltillskott. Någon vinstaffär har snurrorna aldrig varit.

Kommunalrådet Bosse Henriksson (M) på Hammarö säger till NWT att "det är väl därför kommuner egentligen inte ska gå in i sådana här projekt". Det är ju en insikt man hade hoppats skulle ha funnits där från början. Men då det begav sig var nästan alla rörigt eniga om satsningen. Det var ju också ett outtalat villkor för att få med sig Miljöpartiet i de politiska koalitionerna. Men nu får det vara slut på snurrigheterna.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.