• idag
  6 juli
  13°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  7 juli
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  8 juli
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 juli
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 juli
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Tips för fler passagerare på bussen

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten har tips på hur fler ska välja bussen när det pendlar. Den här kuren står längs en annan sträcka än den som nämns i texten.
Foto: Lisa Olaison
Att det kan vara svårt att ta sig mellan Arvika och Årjäng kollektivt, speciellt på helger är sällan kul. Det ska vara lätt att vara miljövänlig - även i glesbygdskommuner.

Idag går det tre bussar i dygnet på busslinje 104 mellan Arvika och Årjäng då den första går 06:45 och kommer fram 08:00, den sista lämnar Arvika 13:45 och ankommer Årjäng 15:00. I motsatt riktning avgår också bara tre bussar i dygnet där den första åker från Årjäng 09:00 och är i Arvika 10:15 och den sista går 15:30 och kommer fram 16:50, visserligen så finns det en buss som går från Arvika 15:30 och kommer fram till Årjäng 16:40 med ett byte i Sulvik, samma gäller för Årjäng till Arvika då bussen går 06:40 och kommer fram 07:50. Detta är alldeles för lite för att vara på veckodagar. På helger går det en buss på hela dagen från Arvika till Årjäng och den avgår 18:50 och kommer fram 20:00. Från Årjäng går bussarna 21:00 och kommer fram 22:10. Detta är katastrof.

Med tanke på att miljön är en av vår tids största utmaningar så bör alla, även människor som bor i glesbygdskommuner ha bättre möjligheter och även använda möjligheten att åka kollektivt till jobbet eller skolan, något som alla tjänar på, miljön, passagerarna, och trafikföretaget, i det här fallet Värmlandstrafik. Om fler låter bli att åka bil och åker kollektivt som är billigare och bättre för miljön vilket alla kan komma överens om

Att det kanske inte är lönsamt vilket man självklart inte vill använda skattebetalarnas pengar på är antagligen en väldigt stor faktor till att det inte redan finns mer men om fler använder sig av kollektivtrafiken som antagligen kommer att hända om man ökar tillgängligheten så kommer man även öka passagerartalen vilket leder till ökade inkomster för transportföretagen.

Dessutom sker i stort sett allt pendlande mellan Arvika, Årjäng och Eda kommuner på väg 172 mellan Årjäng och Arvika där Värmlandstrafiks busslinje 104 går. På denna sträcka sker väldigt hel del av pendlandet med bil, till viss del för att det inte finns bra busstider. Detta kan man ändra på genom att ändra på genom att förbättra tiderna så att man underlättar för människor att åka kollektivt. På denna sträcka pendlar skolelever från lågstadiet till gymnasiet och människor i arbete. Jag har själv åkt busslinje 104 mellan Årjäng och Arvika och varit enda passageraren. Det är verkligen inte bra för varken miljön eller bussbolaget.

Slutligen skulle mer spridda busstider förebygga trafikolyckor. Om man är trött, antingen för att man nyss vaknat eller att det är sent och man har haft en lång dag på jobbet och det är lite mörkt ute är sannolikheten mycket större för att man kör ner i vägkanten eller att man kör på ett annat fordon eller annan form av trafikant. Att sitta i en buss med en chaufför som är pigg och dessutom jobbar med att köra människor är mycket tryggare, både för sig själv och andra.

Bussåkare

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.