Hoppa till huvudinnehållet

S har bestämt sig: här är Gruvbergers efterträdare

Publicerad:
Gratulanterna stod i kö när det stod klart att Åsa Hååkman Felth valts. Många ville ta selfies.
Gratulanterna stod i kö när det stod klart att Åsa Hååkman Felth valts. Många ville ta selfies. Foto: Lena Richardson

Socialdemokraterna i Filipstads kommun har sagt sitt: det är Åsa Hååkman Felth de vill se som nästa kommunalråd.

– Det känns toppen! Nu släpper spänningen, säger Åsa Hååkman Felth efter omröstningen, som blev jämn.

Valet gjordes vid ett medlemsmöte på Folkets hus på onsdagskvällen och 69 medlemmar kom för att vara med och rösta. Röstningen skedde skriftligt och slutet och när resultatet räknats, var det Åsa Hååkman Felth som vunnit - men det var ingen jordskredsseger.

Hon fick 38 röster, Jomark 30 och en ledamot röstade blankt.

– Det har varit svårt att sova i natt och det har varit mycket pirri-pirr i magen, men det tror jag det ska vara så man känner att man tar uppdraget på allvar, säger Åsa Hååkman Felth till FT.

Avgår och flyttar

Per Gruvberger kom i augusti med beskedet att han vill avgå som kommunalråd, senast i januari. Som FT kunde berätta tidigare i veckan kommer han att flytta till Hagfors, när ersättaren är klar, och därmed kommer han att lämna alla kommunala uppdrag. Däremot har han kvar uppdrag på regionnivå.

Ganska snart efter Gruvbergers besked stod det klart att det bara fanns två kandidater i partiet, som trädde fram som villiga till att ta över: Jomark Polintan, som bland annat är ordförande i kommunstyrelsens teknikutskott, och Åsa Hååkman Felth, som bland annat är ordförande i miljö- och byggnadsnämnden - ett uppdrag som hon lämnar när hon tillträder som kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd.

Här bärs valurnan ut för rösträkning. Britt-Marie Wall bär lådan och Anne-Marie Rosö var också med för att räkna rösterna.
Här bärs valurnan ut för rösträkning. Britt-Marie Wall bär lådan och Anne-Marie Rosö var också med för att räkna rösterna. Foto: Lena Richardson

Nu är valet avgjort i medlemsorganisationen och den 23 januari kommer ett fullmäktigemöte att hållas där det formella beslutet ska tas.

– Så går jag på tjänsten den 1 februari om inte Per eller någon annan säger något annat, säger Åsa Hååkman Felth.

Känner för Filipstad

Hon berättar att det kändes självklart att ställa upp som kandidat.

– Jag älskar ju Filipstad! Jag tycker vi är den bästa kommunen i Sverige. Jag trivs verkligen här och jag tror att jag kan göra ett jättebra jobb tillsammans med kommuninvånare, företagare, äldre, yngre - alla. Vi ska göra Filipstad till någonting som är bra mycket bättre, säger hon till FT.

Hon räknar snabbt upp vilka hon tror blir de största utmaningarna framöver: Ekonomi, skolbygge, simhall, demografisk utveckling, försörjningsstöd.

– Vi står inför stora frågor, men jag är övertygad om att tillsammans med tjänstemännen kommer vi att jobba stenhårt för Filipstads bästa och nå den bästa lösningen. Det tror jag stenhårt på!

Åsa Hååkman Felth gratuleras efter att valet är färdigräknat och resultatet avslöjat.
Åsa Hååkman Felth gratuleras efter att valet är färdigräknat och resultatet avslöjat. Foto: Lena Richardson

Inte bitter

Jomark Polintan höll god min efter omröstningen:

– Klart man är besviken, men jag är bara 27 år, jorden går inte under och det finns en morgondag. Det känns ändå skönt att jag fått mycket stöttning under den här tiden. Det var jätteroligt också att det kom så många till det här mötet, så vi hoppas att väldigt många engagerar sig framöver. Det syns ju vilken bredd och vilken styrka vi har i partiet. Nu gäller det verkligen att smida medan järnet är varmt och engagera folk.

Och även om han förlorade omröstningen, är han inte inställd på annat än att fortsätta samarbeta med sin partikamrat Åsa Hååkman Felth i kommunpolitiken framöver. Stämningen är god dem emellan:

– Det sa vi långt innan också att det måste vi göra, oavsett vad som händer.

Två före detta kommunalråd, ett nuvarande och ett blivande på samma ruta. Efter Per-Åke Sandberg, Per Gruvberger och Sven Enqvist blir det nästa år Åsa Hååkman Felth som blir Filipstads kommunalråd.
Två före detta kommunalråd, ett nuvarande och ett blivande på samma ruta. Efter Per-Åke Sandberg, Per Gruvberger och Sven Enqvist blir det nästa år Åsa Hååkman Felth som blir Filipstads kommunalråd. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

Åsa Hååkman ErikssonEkonomiFilipstadFilipstads kommunJomark PolintanKommunfullmäktigeNyheterPer GruvbergerPolitikSocialdemokraternaTorbjörn Parling

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.