Hoppa till huvudinnehållet

Nu börjar truppbygget – flera spelare redan kontrakterade

Publicerad:
Lars Warnestad, sportchef Carlstad United, är nu redo att börja bygga den gemensamma trupp som ska ställas på benen kommande säsong.
Lars Warnestad, sportchef Carlstad United, är nu redo att börja bygga den gemensamma trupp som ska ställas på benen kommande säsong. Foto: Fredrik Karlsson

Avtalet är i hamn och nu kan truppbygget börja på allvar.

Hittills har Karlstad BK och Carlstad United jobbat med den frågan på varsitt håll.

– Lite kompromisser lär det bli, säger KBK:s sportchef Daniel Pettersson.

Samarbetet klart: "Det blir ett klatchigt namn"

Helt på ruta ett står de däremot inte.

Klubbarna har haft god insikt i varandras planer sedan de för en knapp månad sedan kallade till presskonferens och meddelade att de planerar att gå samman.

Fotbollsfusionen klar - samverkansavtalet signerat

– Vi var naturligtvis tvungna att planera för om det inte skulle bli något. Men vi har hela tiden känt att vi med stor sannolikhet skulle gå i mål med detta så vi har haft en öppen dialog och redan lagt en grundplan, säger Lars Warnestad, sportchef i Carlstad United.

Klubbarna har således varit väl medvetna om vilka spelare som funnits på respektive önskelista.

Daniel Pettersson i Karlstad BK kände därför till att till exempel mittfältaren Raymond Mendy och forwarden Tidjani Diawara provtränade med Carlstad United tidigare i veckan.

United testar nya spelare - "jobbar på som vanligt"

– Vi har givetvis diskuterat de namnen och vi tycker att det är intressanta spelare som är värda att titta på, säger han.

Men det är alltså först nu när samarbetsavtalet är i hamn som det gemensamma truppbygget kan börja på allvar.

En kanske inte alltför enkel uppgift att bena ut?

– Det är klart att vi har lite olika synpunkter och annorlunda tankar i vissa frågor. Vi känner till exempel våra egna spelare bättre än andras så lite kompromisser lär det bli, säger Pettersson.

– Men det är inget ovanligt. Så har det varit hos oss varje år eftersom det alltid varit fler inblandade (läs sportgruppen) när man byggt ett lag, men det känns just nu som att vi har ganska lika syn på det hela, säger Warnestad.

Kontraktsläget nu

Än så länge uppges ingen ha förlängt sitt kontrakt alternativt valt att lämna.

– Det är först nu det kommer bli sådana frågor. Men vi vet ju till exempel redan att det kan bli tufft att få behålla Victor Edvardsen eftersom han jagas av flera klubbar, däribland Örebro, säger Pettersson.

Under onsdagen kritade Karlstad BK och Carlstad United på samarbetsavtalet och nu inleds truppbygget på allvar.
Under onsdagen kritade Karlstad BK och Carlstad United på samarbetsavtalet och nu inleds truppbygget på allvar. Foto: Tommy Andersson

Från årets trupper är det ett dussintal spelare som har kontrakt som även löper över nästa säsong.

Från Carlstad Uniteds sida handlar det mestadels om unga lovande talanger, däribland Lukas Rhöse, medan det från KBK-håll gäller etablerade spelare som Stefan Zarkovic, Oskar Alvers och Liridon Selmani.

– De sitter på raka tvåårskontrakt och är inget som kan brytas, säger Pettersson.

Hur har reaktionerna från spelarna varit?

– Det har varit lite avvaktande nu till en början men efter att jag har fört lite samtal med framförallt de som har kontrakt känner jag mig rätt positiv, säger Pettersson.

– Det finns givetvis några som varit i en av föreningarna under en längre tid och tycker därför att det känns lite konstigt att dela omklädningsrum med någon som man haft som motståndare. Men jag tycker ändå att man upplevt en kamratskap mellan fotbollsspelarna i stan så det kommer nog inte bli någon stor grej, säger Warnestad.

Match direkt

Nu är tanken att trupperna ska börja träna med varandra och redan på tisdag förväntas första matchen att spelas. Detta när KBK:s redan inplanerade möte med Degerfors spelas på Stora valla.

Noterbart är även att det nästa säsong kommer finnas möjlighet att lista fem spelare och två målvakter som kan skickas från division 1 ner till division 2.

– Då handlar det om spelare som är 22 år eller yngre och man kan byta ut de namnen under säsongen fram till 1 september. Det är ett väldigt flexibelt system som Svenska fotbollförbundet tagit fram, säger Warnestad.

För att gå från den lägre division till den högre är det däremot andra regler som gäller. Då krävs kontrakt.

Stora delar av lagbygget planeras vara klart till jul. Vilka som blir tränare spikas inom kort.

Artikeltaggar

Carlstad UnitedDaniel PetterssonFotbollKarlstad BKLars WarnestadLiridon SelmaniLukas RhöseOskar AlversRaymond MendyStefan ZarkovicSvenska FotbollförbundetTidjani Diawara

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.