Hoppa till huvudinnehållet

Louise Hammarbäck utsedd till Change Leader

Publicerad:
Louise Hammarbäck, uppvuxen i Sunne, får utmärkelsen Change Leader i Sverige för sitt arbete med PACS (Protection and Action for Children's rights in Sports).
Louise Hammarbäck, uppvuxen i Sunne, får utmärkelsen Change Leader i Sverige för sitt arbete med PACS (Protection and Action for Children's rights in Sports). Foto: Privat

Organisationen Reach for Change har utsett fyra personer med idéer som har stor potential att förbättra livet för många barn och unga i Sverige.

En av vinnarna är Louise Hammarbäck, uppväxt i Sunne. Hon är jurist på barnrättsorganisationen PACS - som arbetar med att aktivera barnkonventionen inom idrotten och förebygga sexuella övergrepp.

– Jag var nio år första gången jag tänkte att jag ska förändra världen, så att nu få titeln Sveriges Change Leader känns helt fantastiskt, säger hon.

Louise Hammarbäck har själv under tidig ålder blivit utsatt för sexuella övergrepp och med den bakgrunden föddes hennes engagemang för att förebygga detta inom idrotten, då hon även själv är gammal fotbollsspelare.

– Jag har alltid haft en annorlunda syn på världen än mina kamrater. Första gången jag blev sexuellt utsatt var jag tre år. Det slutade när jag var åtta. Det var så allt började, och jag kände att jag ville förändra världen, göra någonting meningsfullt med mitt liv och det var då som juridiken kom in i det hela.

När Louise var åtta år upptäcktes det att hon blivit sexuellt utnyttjad, då tog hennes pappa med henne till en psykolog.

– Jag lurade henne ganska lätt att jag mådde bra, att jag inte behövde någon hjälp. Barn är väldigt kompetenta.

Efter det började hon utöva mental träning med hjälp av sin pappa.

– Vi hade avslappning, målprogrammering och målbildsträning. Det gjorde att jag kunde hantera min situation och att jag fick framgångar inom fotbollen. Jag har haft stor nytta av den mentala träningen, dels för min egen bearbetning, men också generellt i livet med positivt tänkande. Det finns ingen som kan säga att jag inte är positiv, det är nog det som människor kommenterar mest, att jag är så glad och positiv hela tiden, skrattar hon.

Drev projekt på UEFA

Louise har arbetat på domstol, advokatbyrå och statlig myndighet. Hon har även varit aktiv som fotbollsspelare, tränare och ledamot i Upplands fotbollsförbund. Och hon har en bakgrund inom Svenska fotbollförbundet.

För några år sedan jobbade hon även för UEFA.

– I det projektet sökte vi pengar hos EU-kommissionen, men vi fick inte det, så det var nio månaders jobb helt i onödan. Då bestämde jag mig 2018 för att starta barnrättsorganisationen PACS (Protection and Action for Children's rights in Sports).

I oktober valdes Louise Hammarbäck till en av årets unga entreprenörer och förebilder 2019. På bilden tillsammans med prins Daniel.
I oktober valdes Louise Hammarbäck till en av årets unga entreprenörer och förebilder 2019. På bilden tillsammans med prins Daniel. Foto: Privat

PACS handlar om barnkonventionen inom idrott där sexuella övergrepp är en bit, men även andra delar så som alla barns rätt till idrott, alla barns lika värde, vuxnas beslut enligt barnets bästa och barnens rätt att vara delaktiga i sin idrott.

Stort mörkertal

Enligt studier är det cirka fem procent av alla barn som utsätts för sexuella övergrepp bara inom idrotten.

– Svårt att säga om det går åt rätt håll för det finns ett stort mörkertal. Något som är väldigt viktigt är att människor får kunskap och att man kastar ljus på problemet, om man gör det, då kommer de som verkar där inte längre vilja vara där, för de vill ju vara i skuggan och fortsätta utsätta barn för övergrepp.

Louise Hammarbäck bor i Uppsala men hon saknar platsen hon växte upp på.

– Ja, jättemycket. Sunne kommer alltid vara hemma för mig, det finns ingen plats som Sunne.

Hur ofta är du hemma?

– Inte så ofta tyvärr. Jag vill inte säga för jag skäms, säger hon och skrattar.

Att bli en av årets fyra Change Leaders i Sverige är något hon är stolt över.

– Jag var nio år första gången jag tänkte att jag ska förändra världen. När jag blev antagen till juristprogrammet fick studenterna första dagen frågan varför vi ville bli jurister. 95 procent sa att de ville rädda världen. Jag var en av dem. Att jag nu några år senare sitter och får titeln Sveriges Change Leader känns helt fantastiskt, säger Louise Hammarbäck.

Artikeltaggar

BarnkonventionenIdrottLouise HammarbäckNyheterPACSSexuella trakasserierSunneUppsala

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.