Högre patientavgifter med KD

Debatt
PUBLICERAD:
Vi socialdemokrater anser att de som varit med och byggt vårt land har rätt till en trygg ålderdom, skriver Mikael Dahlqvist.
Foto: Anders Hanson
Patientavgifterna kan för många äldre bli en dyr utgift, trots högkostnadsskyddet. Det var därför som den S-ledda regeringen slopade patientavgifterna i primärvården, skriver Mikael Dahlqvist.

Vi socialdemokrater vill att våra äldre ska ha rätt till bästa möjliga vård och omsorg – oavsett plånbok. Kristdemokraterna, å andra sidan, vill att våra äldre ska betala mer för vården. Det är orättfärdigt.

Förra mandatperioden investerade vi socialdemokrater 35 miljarder i välfärden. Vi satsade också 13 miljarder specifikt på hälso- och sjukvården. Nu fortsätter vi på samma kurs. Men att bara skjuta till mer pengar räcker inte för att göra vården bättre. Det handlar också om att kommuner och landsting behöver använda sina resurser mer effektivt.

Äldres privatekonomi är en annan viktig del. Patientavgifterna kan för många äldre bli en dyr utgift, trots högkostnadsskyddet. Det var därför som den S-ledda regeringen slopade patientavgifterna i primärvården för personer över 85 år under förra mandatperioden. Det har inneburit minskade kostnader på 1 150 kronor per år för många pensionärer. Det var en mycket viktig satsning för en mer jämlik vård.

Den här satsningen vill Kristdemokraterna och Ebba Busch Thor stoppa. I sin budgetmotion för 2020 föreslår KD att patientavgifterna för de äldre återinförs. De vill istället använda pengarna till att finansiera stora skattesänkningar. Det vore ett hårt slag mot många äldre med begränsade resurser.

Vi socialdemokrater anser att de som varit med och byggt vårt land har rätt till en trygg ålderdom. Deras hälsa ska inte vara en plånboksfråga. Därför står vi – till skillnad från KD – upp för avgiftsfriheten i vården för Sveriges äldre över 85 år.

Mikael Dahlqvist (S)

Ledamot i riksdagens socialutskott

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.