Hoppa till huvudinnehållet

En mördare söks i vintersportandets Sunne

Publicerad:
Karina Johansson, journalist, bildkonstnär och författare är verksam i Sunne. Det är också Sunne med omnejd som är miljön för händelserna i hennes nya roman, en "relationsdeckare" med titeln Pengabrevet.
Karina Johansson, journalist, bildkonstnär och författare är verksam i Sunne. Det är också Sunne med omnejd som är miljön för händelserna i hennes nya roman, en "relationsdeckare" med titeln Pengabrevet. Foto: Privat

Den som vill veta mycket om skidbackar, liftar och snötillgång i Sunne och samtidigt gillar deckare kan skaffa Pengabrevet (Hoi förlag), en kriminalroman av Karina Johansson. Författaren är journalist (på tidningen Fryksdalsbygden, ägd av NWT) och har tidigare publicerat romaner om brott och Sunne.

Romanens huvudperson heter Anneli, hon jobbar på skidanläggningen i Sunne, samma skidanläggning där Annelis farbror Ville hittas svårt misshandlad. Så illa tilltygad är Ville att han inte överlever, ett tragiskt faktum som gör att polisen i Sunne måste söka en mördare. Men det är ingen lättlöst arbetsuppgift för den lokala polismakten, något som trots allt har det goda med sig att det blir en intressant kriminalhistoria.

Underhållande relationer

Karina Johansson (och förlaget) kallar Pengabrevet för en "relationsdeckare", ja, till och med en "mys - och relationsdeckare", en beskrivning som väl i någon mån förminskar styrkan i den tragedi som beskrivs redan i romanens inledning: En man misshandlas så illa att han dör.

Men visst är romanen en "mysdeckare", en kriminalroman där just relationer och personporträtt, psykologiska insikter och en stor detaljrikedom får dominera. Detta är vad som gör Karina Johanssons Pengabrevet inte bara läsbar utan till och med riktigt underhållande.

En vintrig och skidsportig miljö i Sunne. Också en miljö där Karina Johansson låter romanen "Pengabrevet" utspelas.
En vintrig och skidsportig miljö i Sunne. Också en miljö där Karina Johansson låter romanen "Pengabrevet" utspelas. Foto: Åsa Eneljung

Mycket i berättelsen från vintersportandets Sunne handlar om Annelis känslor och tänkande, hennes försök att reda ut vad som har hänt Ville och vilket motivet kan ha varit för att överfalla honom. Ett "pengabrev" har stor betydelse för handlingens fortskridande - romanen heter ju "Pengabrevet" - och det är ju inte uteslutet att detta "brev" med kontanter kan ha lockat någon att klippa till Ville i huvudet. Girighet och pengars makt har alltid lockat fram det sämsta hos vissa personer. Frågan är om en sådan person finns i Annelis närhet.

Personligheter

I Karina Johanssons roman förekommer en hel del personer, som författaren beskriver på ett trovärdigt sätt. Annelis arbetskamrater vid skidanläggningen stöps inte i en och samma karaktärernas gjutform; Karina Johansson skapar olika individer, olika personligheter, några av det slag man gärna skulle umgås med, andra av en helt annan kategori.

Det väsentliga är att författaren inte skapat romangestalter som inte går att skilja från varandra. Annars ett stildrag som tyvärr gör en hel del av den nutida litterära kriminalitetsproduktionen i Sverige ganska svåruthärdlig.

Närvaro

Till detta med författarens sinne för romangestalternas personlighet bör också läggas ett stark känsla för detaljer, i hög grad detaljer som har att göra med skidåkning i branta backar i Sunne. Men även en hel del annat, små detaljer som skärper bilden av det som berättas och gör att läsaren känner sig ganska närvarande. Här ett exempel, ett som visar på Karina Johanssons sinne för realism, ett synsätt som nog har sin starkaste förankring i något självupplevt: "Vinden susade i träden och långt där borta, ute på sjön, mullrade och knäppte isen. Temperaturen sjönk och snön knarrade under skorna när Anneli gick över gården och upp på farstukvisten. Trappstegen gungade och färgflagor i taket lossnade och dalade ner som ett stilla snöfall."

"Pengabrevet" är verkligen en "relationsdeckare" i den meningen att relationerna mellan de personer som agerar i romanen är av stor betydelse. Men allt är inte som det i förstone ser ut att vara. Och den som - i likhet med författaren - har känsla för detaljer och människors agerande - den läsaren kanske kan i varje fall ana hur berättelsen från skidåkandets och kriminalitetens Sunne slutar.

Artikeltaggar

Karina JohanssonNöje/KulturSunne

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.