Hoppa till huvudinnehållet

Bristande brandskydd på vårdboenden

Publicerad:
Krav ställs om att personal på vårdboenden måste bli bättre utbildade kring brandskydd.
Krav ställs om att personal på vårdboenden måste bli bättre utbildade kring brandskydd. Foto: Fredrik Karlsson

Två kommunala vårdboenden i Sunne har fått förelägganden kring brandskyddet. Brandskyddsinspektör Jonny Persson kräver utbildning för vårdpersonalen.

Jonny Persson är brandskyddsinspektör i Sunne och Torsby kommuner, enligt honom är problematiken den samma för bägge.

– Det här är förvaltningsövergripande och egentligen inte något problem som bara berör enskilda boenden. Det saknas rutiner kring brandskyddsutbildning för personalen, säger han.

Föreläggande

I Sunne har de två vårdboendena till mitten av februari 2020 på sig att visa upp en plan för hur brandskyddet ska förbättras. Inom kort väntas liknande förelägganden utfärdas kring boenden i Torsby kommun.

– Det handlar alltså inte om att kommunerna ska ha hunnit utbilda all personal, utan om att man ska ha en plan för hur brandskyddsutbildningen ska genomföras kontinuerligt så att ny personal också får lära sig rutinerna, säger Jonny Persson.

När inspektionen av vårdboendena är klar ska skolornas brandskydd granskas.

Artikeltaggar

BränderNyheterSunneTorsbyVårdboende

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.