Hoppa till huvudinnehållet

Årets fredspristagare visar Afrikas potential

Publicerad:
Abiy Ahmed har på sitt program att de politiska reformerna ska åtföljas av ytterligare ekonomisk liberalisering. Förhoppningsvis kan fredspriset uppmuntra honom att fortsätta sin reformpolitik, skriver Peter Stein och Emil Uddhammar.
Abiy Ahmed har på sitt program att de politiska reformerna ska åtföljas av ytterligare ekonomisk liberalisering. Förhoppningsvis kan fredspriset uppmuntra honom att fortsätta sin reformpolitik, skriver Peter Stein och Emil Uddhammar. Foto: Mulugeta Ayene/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Afrika söder om Sahara består av 47 länder med en miljard invånare. Där finns några av världens snabbast växande ekonomier och det sker en snabb urbanisering, skriver Peter Stein och Emil Uddhammar.

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed tilldelas Nobels fredspris för sina ansträngningar att åstadkomma samarbete och fred. Hans makttillträde 2018 banade vägen för förra årets fredsavtal med grannlandet Eritrea, som Etiopien legat i krig med under mer än 30 år. Hans regering har släppt politiska fångar fria samt utökat medborgarnas politiska rättigheter.

Med sina 42 år är Abiy Ahmed den yngste politiske ledaren i Afrika söder om Sahara. Sannolikt kommer han framöver att vara en politisk ledare med tyngd också utanför kontinenten. Etiopien är en av Afrikas politiska och ekonomiska stormakter, vilket påminner om att vi behöver lära oss mer om denna kontinent. Med 100 miljoner invånare är Etiopien Afrikas näst folkrikaste land efter Nigeria och har i tio år varit regionens snabbast växande ekonomi.

Afrika söder om Sahara består av 47 länder med en miljard invånare. Där finns några av världens snabbast växande ekonomier och det sker en snabb urbanisering. FN:s befolkningsprognoser visar att redan om 20 år väntas kontinenten ha fler invånare i yrkesaktiva åldrar än övriga världen och en större total befolkningsmängd än Kina.

I boken ”Svenska företag i Afrika – från slavhandel till IT-revolution” framhåller vi att det förutom Etiopien finns ett antal länder på kontinenten som genomfört väsentliga politiska och ekonomiska reformer och där resultat börjar synas. Levnadsförhållanden har förbättrats, fler får bättre utbildning och färre dör i tropiska sjukdomar.

Exempel är Kenya i öster samt Ghana, Senegal och Nigeria i Västafrika. Storstäder som Lagos, Addis Abeba och Nairobi kan visa vägen genom att infrastruktur och företagsklimat ofta utvecklas snabbare där.

Företag som Ericsson, ABB, Tetra Pak, Volvo och Atlas Copco har länge varit närvarande i Afrika. För dessa och andra svenska företag finns marknader som är starkt underutnyttjade på denna kontinent. Svenska företag kan bidra med hög kvalitet, en mindre hierarkisk företagskultur och med innovationer inom områden som hållbar utveckling och förnyelsebar energi.

Abiy Ahmed har på sitt program att de politiska reformerna ska åtföljas av ytterligare ekonomisk liberalisering. Förhoppningsvis kan fredspriset uppmuntra honom att fortsätta sin reformpolitik och leda till att fler svenska företag får upp ögonen för Afrikas potential.

Peter Stein

Civilekonom och Vd för Stein Brothers AB

Emil Uddhammar

Professor i statskunskap vid Linnéuniversitetet

Artikeltaggar

Abiy AhmedDebattEtiopienNobels fredspris