Hoppa till huvudinnehållet

En lärande och makaber utställning

Publicerad:
Flera meter människa på ett bord. Sanna Porter Öhman och Maria Hernfridsson hade åkt från Hällefors för att titta på utställningen. Foto: Helena Karlsson

Tarmsystemet i genomskärning och en människohud på ett bord.

Det är ett par av de föremål som visas upp i den, på sina håll, kontroversiella utställningen om människokroppen som nu visas i Karlstad.

Kroppsdelar märkta med siffror ligger på flera bord. Människor delade på mitten står här och där på golven. Mitt i den stora salen på stadshotellet ligger en människokropp skivad i tunna skivor.

Bakom utställningen står tysken Hubert Huppertz. Han säger att tanken är att man ska lära sig mer om människokroppen genom att besöka utställningen.

Hubert Huppertz säger att utställningen rymmer så pass mycket information att man skulle kunna spendera en månad med att titta runt, utan att få med sig allt.
Hubert Huppertz säger att utställningen rymmer så pass mycket information att man skulle kunna spendera en månad med att titta runt, utan att få med sig allt. Foto: Helena Karlsson

– Jag arbetade på en utställning där kropparna presenteras som bland annat cyklister och pokerspelare, men när jag fick chansen att göra min egen utställningen ville jag göra en anatomilektion av det och inte visa upp dem på ett konstnärligt sätt.

Utställningen har varit på turné i fem år och har fått en hel del reaktioner. När utställningen besökte Växjö för en vecka sedan sa Torsten Mossberg, ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd, så här till P4 Kronoberg:

– Vi tycker att det är osmakligt och problematiskt att man gör affärer med döda kroppar, som blir en slags handelsvara.

Hubert Huppertz säger att besökare ställer en hel del frågor kring det etiska med utställningen.

– De frågar om människorna visste att de skulle hamna i en utställning. Och ja, de har skrivit på för att donera kroppen till forskning och studier, och vi ger en anatomisk lektion och kropparna och delarna används också på universitet.

Anna Björkenstam Wedberg, hotelldirektör på Elite Stadshotellet, säger att man aldrig tvekade att hyra ut lokalerna till utställningen.

– Men visst var det en förfrågan som man hajar till lite extra på, men vi ringde till andra hotell i kedjan som visat den för att få lite bakgrund, säger hon och säger att man märkt av ett stort intresse, i positiv bemärkelse, i sociala medier.

Hur ser ett människohuvud ut inuti? Så här är svaret på den frågan.
Hur ser ett människohuvud ut inuti? Så här är svaret på den frågan. Foto: Helena Karlsson

En av de första besökarna på plats var Sanna Porter Öhman. Hon hade åkt från Hällefors för att ta sig en titt.

– Jag är intresserad av allt som är obskyrt och konstigt och jag tycker att det finns något vackert i det här även om det är obehagligt.

Motsvarade utställningen dina förväntningar?

– Ja, jag har sett anatomiska utsnitt förut, men att se de här, hur kropparna är kapade, är fascinerande och man tänker "jaha, det är så det hänger ihop."

Via små siffror på kroppsdelarna kan man genom informationslappar intill få veta mer om vad det är man tittar på.
Via små siffror på kroppsdelarna kan man genom informationslappar intill få veta mer om vad det är man tittar på. Foto: Helena Karlsson

Artikeltaggar

Anna Björkenstam WedbergElite StadshotelletKarlstadNyheterUtställningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.