• idag
  5 apr
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  6 apr
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  7 apr
  13°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  8 apr
  11°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 apr
  11°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Spelrecension: Untitled Goose Game

Spel
PUBLICERAD:

Untitled Goose Game

Switch/Windows
House
Åldersmärkning: 3

Jag har sagt det länge, och äntligen har jag ett konkret bevis för denna uråldriga sanning – gäss är roliga. Skitroliga, till och med. Jag må vara störd, men jag tröttnar aldrig riktigt på att se gäss, ankor och änder strutta runt och se ömsom sturska, ömsom fåniga ut.

Nu har svenska utvecklaren House House knåpat ihop ett helt spel om de komiska, befjädrade genierna. Untitled Goose Game handlar om en elak gås som viger hela sin tillvaro till att okynnesjävlas med allt och alla. Och det är vansinnigt komiskt.

Spelets storhet ligger i att gåsens rörelser är extremt verklighetstrogna. Det blir liksom aldrig gammalt att ställa till med jävelskap, för att sedan i triumf sprida ut vingarna och springa runt och kväka som en tok.

Spelmässigt är det väldigt rättframt. Du ikläder dig, naturligtvis, rollen som den grisige gåsen, och sedan är det bara att experimentera dig fram. Vill du in genom en grind? Sätt på en sprinkler så att bonden springer ut, och så kan du smita in. En stor del av spelet går ut på att komma på sätt att jävlas. Ligger det ett par stövlar på marken? Släpa iväg dem och putta ner dem i en sjö. Ser du något du vill ha? Ta det och spring. Allt du ser är ditt – det är gåsmottot för spelet.

Untitled Goose Game har blivit en enorm succé, och det är väldigt välförtjänt. Det är en komedi i lite samma anda som Goat Simulator, men med skillnaden att Untitled Goose Game faktiskt är välgjort och estetiskt tilltalande, snarare än trasigt och skitfult med flit. Att spelet sålde bättre på Nintendos nätbutik än det senaste Zelda-spelet ger dessutom spelet ett lager av metahumor man bara måste älska.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.