Hoppa till huvudinnehållet

Här tillverkas det snö - rekordtidigt

Publicerad:
Valfjället när säsongen är igång. Så snörikt är det inte än, men kylan har gett bra förutsättningar.
Valfjället när säsongen är igång. Så snörikt är det inte än, men kylan har gett bra förutsättningar. Foto: Elin Larsson

Den rådande kylan har satt snömakarna i Valfjället i arbete.

– Nu har vi gjort snö i tre nätter, jag har aldrig varit med om att vi kunnat göra det så tidigt, säger driftsledare Torbjörn Malmstedt.

Det betyder dock inte att anläggningen är redo för att öppna än. Prognosen ser ut som förra året:

– Vi har en bit kvar, men vi satsar på att kunna smygöppna i början av december. Det kan även hända att vi smygöppnar backen upp till värmestugan, så att den är öppen medan vi jobbar, säger Malmstedt.

Det stora glädjeämnet är kylan som rått de senaste dagarna.

– Vi har gjort snö i tre nätter nu och det är väldigt tidigt, normalt brukar vi komma igång runt 20 november. Det känns väldigt "gött" att få ha testat alla grejerna. Läget är under kontroll och liftarna går och allt är som det ska.

Barnbacken närmast parkeringen är i stort sett färdigpreparerad och snö finns även framför uthyrningen så att det ska vara vitt och fint när besökarna kommer.

Långtidsprognosen lovar dock mildare väder i några veckor. Inte optimalt för skidanläggningen, men det enda som krävs är ytterligare tre kalla nätter under november.

– Får vi det kan vi öppna upp 40-50 meter brett så att det går att åka skidor från knappliften som går upp till den första kullen. Vi har även kört en natt i Matts Olsson-backen, tävlingsbacken. Men där fattas mycket snö.

Låna fläktkanon

Men det kommer det snart att bli ändring på.

– Vi har fått låna en stor fläktkanon från Östersund. Den gör bra mycket mer snö än de tre vi har. Den kastar också snö lite längre. Vi har några partier, speciellt i Matts-backen, där det är väldigt ojämnt på grund av att vi gjorde backen bredare för fem år sedan. Så vi kommer att ställa kanonen på toppen så att den bara får jobba på. Den ställer själv in rätt konsistens på snön som kommer ut. Ju kallare det är, desto mer vatten. Det blir ett nytt kul test för oss.

Det är inte bara vädret som varit lovande. Bokningarna börjar också strömma in - mycket tack vare kylan.

– Ja det rullar på, så det är roligt. Vi märker att så fort vi kommer igång med snögörningen så signalerar det till folk att det blir vinter i år.

Artikeltaggar

Eda kommunNyheterTorbjörn MalmstedtValfjälletValfjället

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.