Hoppa till huvudinnehållet

BB-frågan: Barnmorskor gjorde en "Greta"

Publicerad:
BB-protest utanför Regionkansliet i Örebro. Britt Larsson och Kristina Larsson satt utanför kansliet.
BB-protest utanför Regionkansliet i Örebro. Britt Larsson och Kristina Larsson satt utanför kansliet. Foto: Per Lindgren

Inspirerade av miljöaktivisten Greta Thunberg begav sig två barnmorskor på Karlskoga lasarett till regionrådens kontor i Örebro. Där genomförde de en sittstrejk. Målet var att förlossningen på Karlskoga lasarett ska öppnas igen så snart som möjligt.

Barnmorskorna Britt Larsson och Kristina Larsson har tröttnat på att det drar ut på tiden med återöppnandet av förlossningen i Karlskoga. Därför åkte de på fredagsmorgonen till Örebro och gjorde en "Greta": Strax före klockan åtta satte de sig ner i en sittstrejk utanför regionrådens kansli. Bredvid sig hade de en skylt med texten "Öppna Karlskoga förlossning".

Initiativet kom från Britt Larsson.

– Jag kände att nu får det vara nog!

Hon anser att tjänstemännen hela tiden kommer med nya anledningar till att man ska ha förlossningen stängd i Karlskoga.

– Första året var det brist på barnmorskor, andra året läkarbrist och tredje året var orsaken ekonomisk. De fyller på med nya anledningar hela tiden.

Nu tycker hon att det är nog.

– Politikerna får ta sitt ansvar! De måste sätta press på tjänstemännen att genomföra återöppningen av förlossningen.

Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Karin Sundin (S) kom till platsen efter ett tag och hade en pratstund med sittstrejkarna. Hon blev uppmanad att sätta press på tjänstemännen. Sundin konstaterade att det enligt lag är verksamhetschefen som är ansvarig för patientsäkerheten och därför också är den som ska avgöra när det går att öppna förlossningen igen.

– Det är inte upp till mig eller enskilda barnmorskor att avgöra.

Hon har full förståelse för att barnmorskorna vill att förlossningen omedelbart ska öppna igen. Själv är hon dock inte förvånad över att det drar ut på tiden.

– Frågan är inte så enkel att lösa, säger hon.

Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Karin Sundin (S) stannade till och diskuterade med Britt Larsson och Kristina Larsson.
Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Karin Sundin (S) stannade till och diskuterade med Britt Larsson och Kristina Larsson. Foto: Per Lindgren

På förlossningar i andra delar av landet, i bland annat Lycksele och Södertälje, har man haft liknande problem med patientsäkerheten. Där har man löst problemen på olika sätt.

– Arbetet pågår om hur vi ska göra i vår region, säger Karin Sundin.

Efteråt kunde Britt Larsson konstatera att samtalet med Karin Sundin inte gav henne någon ny information. Hon efterfrågar fortfarande det viktigaste beskedet:

– Vi vill ha en tidsram för återöppnandet, och det snarast!

Flera förbipasserande gav tummen upp för barnmorskornas protestaktion. En av de som hade fått nys om protesten och kom till platsen för att visa sitt stöd var Tony Ring (M), kommunstyrelsens ordförande i Karlskoga.

– Det är ju en maktkamp mellan politikerna och tjänstemännen. Det är en intressant situation eftersom det är politikerna som har det yttersta ansvaret om det skulle gå åt pipan.

Artikeltaggar

BBBritt LarssonKarin SundinKarlskogaKarlskoga lasarettÖrebroRegion Örebro länTony RingVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.