Tågab stöttar i sviterna av kokrocken

Publicerad:
Tågab har satt in extra tågavgångar mellan Karlstad och Göteborg. Vd:n Lars Yngström. Foto: Josef Wiklund

Kokrocken i slutet av augusti, då ett tåg körde på ett 20-tal kvigor mellan Säffle och Åmål, har lett till trasiga tåg och fortsatt stora störningar i tågtrafiken mellan Karlstad och Göteborg under hela hösten. Nu stöttar Kristinehamnsföretaget Tågab upp med extrainsatta avgångar i eftermiddagsruschen.

– Vi hjälper till när vi kan, säger vd:n Lars Yngström.

Det tåg som krockade med ett 20-tal kvigor mellan Säffle och Åmål i augusti fick så omfattande skador att det fortfarande står inne på verkstaden. Dessutom har ytterligare ett tåg gått sönder i förra veckan, vilket innebär att hälften av tågen som kör på sträckan Karlstad–Göteborg just nu är trasiga. Det har lett till att flera avgångar, främst på eftermiddagen när folk ska åka hem från sina jobb, har ställts in och ersatts med buss, men också på morgonen. Nu stöttar Tågab upp med extrainsatta tåg på sträckan.

24 kossor dog i krock med tåg

– Vänertåg har haft problem efter krocken och sedan blev det akut när ytterligare tåg gick sönder. Vi har tillgång till lok och vagnar och hjälper till när vi kan, säger Tågabs vd Lars Yngström.

– Vi har medvetet beställt en tidtabell på samma tider och har gjort det i samråd med SJ. Under höstlovet var det särskilt populärt, säger han.

Fler tågförseningar att vänta

Vänder i Göteborg

Tågab kör från Karlstad till Göteborg klockan 16.12 och vänder sedan i Göteborg och kör tillbaka till Karlstad 19.14.

– Det är den vändan vi hinner. Det går bra att åka på Värmlandstrafiks och Västtrafiks periodkort hos oss, säger Lars Yngström.

Extrainsatta tåg kommer att gå så länge störningarna pågår. Den prognosen är än så länge oklar.

– Det senaste beskedet vi har fått är att det skulle vara tillbaka i full styrka i fredags, men så har det inte blivit.

Västtrafik bedriver tillsammans med Värmlandstrafik och SJ persontrafik med tåg på sträckan under benämningen Vänertåg.

Artikeltaggar

ÅmålLars YngströmTågabTågtrafikTrafikVärmlandstrafikVästtrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare