Hoppa till huvudinnehållet

Så gick kinesiska fusket till i orientering

Publicerad:
Karlstadsbon Tom Hollowell, chef för Internationella orienteringsförbundet, var själv på plats i Kina när fusket uppdagades.
Karlstadsbon Tom Hollowell, chef för Internationella orienteringsförbundet, var själv på plats i Kina när fusket uppdagades. Foto: Marcus Brygelsson/NWT arkiv

Upptrampade och snitslade stigar bara för de kinesiska deltagarna. Mänskliga vägvisare.

Fusket bland de kinesiska deltagarna vid militära världsmästerskapet i orientering nådde inga gränser.

– Det här har varit min absolut tuffaste period som ansvarig inom orientering, säger Karlstadsbon Tom Hollowell, som är Internationella orienteringsförbundets (IOF) högste chef.

Tom Hollowell fanns på plats i Kina både under Military world games och den efterföljande civila världscupavslutningen i slutet av oktober.

Även vid världscupavslutningen väcktes misstankar om fusk då några kinesiska deltagare gjorde överraskande goda resultat; seger i damklassen och en tredje plats i herrklassen.

– Det finns inga bevis för att det fuskades då. Här måste vi agera rättssäkert. IOF:s etiska kommitté har fått uppdraget att titta närmare på vad som hände i samband med både de militära tävlingarna och världscuptävlingarna, säger Hollowell.

I väntan på att utredningarna är klara, vilket beräknas ta några månader, har IOF avbrutit ett samarbetsavtal med CISM, (International military sports council) som var ansvarig för de militära tävlingarna i Kina.

Invigningen av World military games var synnerligen ståtlig och påkostad.
Invigningen av World military games var synnerligen ståtlig och påkostad. Foto: Privat

Dessutom har IOF rekommenderat det kinesiska orienteringsförbundet att inte ansöka om civila VM, vilket det fanns en tanke om att göra till 2024.

– Även om den militära delen av orientering och den civila är två skilda saker spiller fusket över på den verksamhet som vi i IOF representerar, den civila orienteringen. Kinesisk orientering behöver återupprätta anseendet för sporten innan de blir aktuellt med VM-tävlingar, säger Tom Hollowell.

Uppringd under natten

IOF gick tidigt ut och fördömde fusket vid militära världscupen i skarpa ordalag. Det föll inte i god kinesisk jord. Det blev Tom Hollowell personligen varse.

– Jag blev uppringd mitt i natten av en hög kinesisk funktionär som tydligt uttalade sitt missnöje med hur IOF agerat. Politiska påtryckningar förekom.

Kina hade inför de militära världscuptävlingarna, som hölls i en rad olika idrotter, satsat stora pengar. Tom Hollowell var själv på invigningen.

– Den var mäktigare än en OS-invigning. För Kina som nation är de militära tävlingarna mycket betydelsefulla för att visa vilken stormakt man är, säger Tom Hollowell.

Fusket vid den inledande medeldistansen vid militära världscupen nådde höjder som orienteringssporten aldrig varit i närheten av tidigare.

Hett intervjuobjekt. Tom Hollowell i centrum för kinesiska media.
Hett intervjuobjekt. Tom Hollowell i centrum för kinesiska media. Foto: Privat

Tävlingarna avgjordes i ett område med relativt tät vegetation. De kinesiska deltagarna, som tidigare var helt okända i internationella sammanhang, gjorde stor succé. I damklassen radade man upp sig på första, andra och fjärde plats. Vinnaren var överlägsen. På herrsidan blev det en silvermedalj.

Men det fanns förklaringar till framgångarna. Speciella löpstigar i det svårframkomliga tävlingsområdet hade trampats upp och snitslats enbart för de kinesiska deltagarna. Dessutom fanns det vägvisare, alltså personer, utplacerade i skogen för att guida de kinesiska deltagarna in på rätt stigar.

Kineserna hade också tränat i området innan.

Noll koll på loppet

Tävlingsjuryn konfronterade en av deltagarna och ville att hon skulle visa på en karta var hon hade sprungit i skogen. Deltagaren hade då ingen större aning om var hon varit och var hennes kontroller fanns på kartan.

Den som var snabbast i damklassen, vinnare med sex minuter, hade nio månader innan hämtats från löparbanan och skolats om till orienterare. Ett anmärkningsvärt förvandlingsnummer eftersom det i orientering krävs många, många år för att nå världstoppen i den tekniskt komplicerade sporten.

Tom Hollowell är djupt besviken över det fusk som uppdagades i Kina.

– Vi i orienteringssporten är starkt beroende av att vi alla håller oss till fair play. Det är väldigt svårt att övervaka och förhindra den här typen av fusk.

Internationella orienteringsförbundets kansli finns på Drottninggatan i Karlstad. Tom Hollowell är förbundets högste chef.
Internationella orienteringsförbundets kansli finns på Drottninggatan i Karlstad. Tom Hollowell är förbundets högste chef. Foto: Helena Karlsson/NWT arkiv

Inför större tävlingar avlyses terrängen ett par år innan. Det betyder att ingen får träna eller vistas i den före tävlingarna.

– Att övervaka att ingen gör det är omöjligt, konstaterar Tom Hollowell.

Fegade ur

De kinesiska deltagarna vid militära världscupen diskades förstås efter att fusket upptäcktes. Tom Hollowell är ändå besviken över hur CISM hanterade ärendet, att man också vek ner sig för arrangörerna. De fuskande kineserna ströks inte bara från resultatlistan utan också från startlistan, som att fusket aldrig skulle ha hänt. Deltagarna bestraffades inte.

Internationella orienteringsförbundet har sitt högkvarter i Karlstad. Tom Hollowell är vd i IOF. Han tillträdde sitt uppdrag 2015. Förordnandet går ut i slutet av nästa år.

Hollowell har inte bestämt sig för om han vill fortsätta en ny period till.

– Samtidigt som jag är både ledsen och besviken över det som hänt i Kina vill jag medverka till att saker ställs till rätta.

Artikeltaggar

IOFKarlstadKinaMilitary world gamesOrienteringOSSportTom Hollowell

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.