Ny app ger dyslektiker bättre bio

Publicerad:
Jomark Polintan, ordförande i Filipstads Folkets hus-förening, tror mycket på den nya appen, som läser upp textremsorna i mobilens hörlurar. Foto: Lena Richardson

Folkan bio i Filipstad är först i Värmland med en ny app, som ska göra filmupplevelsen bättre för alla som har svårt att läsa.

– Vi gör biografen mer tillgänglig för fler, säger Jomark Polintan, ordförande i Folkets hus-föreningen.

Har du svårt att hinna med att läsa textremsan när du tittar på film? Folkan bio har en lösning på det problemet. I dagarna införs ett nytt system, som är tänkt att ge en bättre bioupplevelse till alla som i vanliga fall inte hinner ta till sig all text, till exempel om man är dyslektiker.

– Man laddar ner en app i sin telefon och sedan scannar man en QR-kod innan man går in i biosalongen, berättar Jomark Polintan.

Först i Värmland

När filmen kör igång får man den svenska texten som visas på bioduken uppläst för sig i mobilen.

– Man tar med sina egna hörlurar, dem man har till mobilen, säger Jomark Polintan.

På bion finns en QR-kod till varje film. Den scannar man när man kommer till bion för att få igång uppläsningen.
På bion finns en QR-kod till varje film. Den scannar man när man kommer till bion för att få igång uppläsningen. Foto: Lena Richardson

Subreader heter systemet och appen är gratis. Även för bion är det gratis, i alla fall i första läget. Folkan har nämligen utsetts till att vara testpilot under några månader:

– Vi är med i Värmlands biografnätverk där 14 biografer i länet ingår. Under tisdagen hade vi möte här och då visades det här systemet. Det är mycket tack vare det vi får möjlighet att pröva den här utrustningen, säger Jomark Polintan.

Faller testet på Filipstadsbiografen bra ut, kan också övriga i länet haka på.

"Lite flyt ska man ha"

Förutom att Folkan är först i Värmland är bion också en av få i Sverige som erbjuder den här möjligheten, så det är nästan lite pionjärstämning när han berättar. I Danmark, där appen utvecklats, är systemet dock väletablerat.

– Vi hade turen att det hamnade här. Lite flyt ska man ha, säger han.

Mamma läste

På nätverksmötet berättades också om hur idén till appen dök upp.

– En av grundarna har en bror med dyslexi och när de tittade på filmer på engelska hemma, satt deras mamma och läste upp texten för honom.

Den tekniska lösningen bygger på samma princip, med den skillnaden att den som inte behöver uppläsningen heller inte behöver höra den. Jomark Polintan räknar inte med att uppläsningen kommer att vara störande.

– Nej, inte om man inte har på maxvolym och sen har vi ju sällan så smockat med folk, säger han.

Textremsorna som läses upp i hörlurarna, syns också i text i mobilen.
Textremsorna som läses upp i hörlurarna, syns också i text i mobilen. Foto: Lena Richardson

Robot-röster

Ingen behöver heller oroa sig för att texten kommer att bli uppläst på halvdanska bara för att det är ett danskt företag bakom appen.

– Nej, men det låter väldigt robotaktigt, säger Jomark Polintan och tillägger att man får välja om texten ska läsas med kvinno- eller mansröst.

Hoppas på fler

Nu hoppas han att många ska komma för att prova systemet. Redan under onsdagen, dagen efter nätverksmötet, öppnades möjligheten för de första besökarna.

– Vi vill gärna att folk testar tjänsten. Vi tittar på om vi kan införa det här i hela Värmland.

Jomark Polintan ser positivt på möjligheterna som appen ger och är hoppfull om effekten.

– Det här är en spännande möjlighet. Kan vi få fler att gå på bio är det bara roligt, säger han.

Artikeltaggar

BioDyslexiFamiljFilipstadFilipstads Folkets husFolkan bioJomark PolintanNöje/KulturNyheterTillgänglighet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare