Något stort händer

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Renewcell i Kristinehamn återvinner bomullsfibrer.
Foto: Maria Andersson
”Kapitalismens miljardärer överger Friedman och omfamnar Marx”.
Rubriken kommer från en analys i Di för några veckor sedan.
I augusti undertecknade 181 vd:ar i USA ett utspel om att aktiebolag inte längre bara kan se till ägarnas intressen. Två av vd:arna var Amazons grundare Jeff Bezoz och Apples vd Tim Cook.

Budskapet var tydligt. Om vi inte tar ansvar för en bättre värld kan inte heller aktieägarvärde skapas.

Globala företag går i spetsen och pratar om ansvar och hur vi alla kan bidra till en bättre värld. Något stort är på väg att hända.

Det finns gott om kapital som vill bidra till att nya affärsidéer skapas där många bidrar till en bättre värld. Idéer som gör att hela branscher förflyttas. Fenomen som Airbnb, Über och Spotify omkullkastade det vi såg som självklart och baserade vårt företagande och privatliv på. Och det var inte den egna branschen som drev den utvecklingen.

Supertråkigt

Dotterns franske pojkvän tycker att svenskars sätt att inte ta en diskussion är supertråkig. Han saknar ifrågasättandet som visar oss andra synvinklar. Det som får oss att tänka om, tänka nytt och agera på helt andra sätt.

Jag tänker att den där ”tråkigheten” han ser kanske rent av är farlig. Den riskerar inte bara att vi själva slutar utvecklas utan också att vi missar idéerna som kan bidra till smartare och mer hållbara lösningar.

Jobbiga jävlar

Det kräver mycket att ifrågasätta och förändra sin egen affärsmodell, men man behöver inte göra allt själv. Att omge sig med fler ”jobbiga jävlar” som ifrågasätter tidigare tänkta tankar är en lösning. Att investera i andra bolag som driver det egna företagets innovativa utveckling är en annan.

Detaljhandeln har det tufft. H&M vill bidra till en hållbarare konsumtion och har investerat i Renewcell som finns i Kristinehamn. Renewcell återvinner och regenererar bomullsfiber för att bli kläder på nytt.

Att investera i andra bolag som driver utvecklingen framåt tror jag fler har nytta av. Möjligheten finns på nära håll redan 19 november. Då är det dags för investerareventet A-match, som lockar entreprenörer med hållbara affärsidéer till Karlstad.

Vem vet vilket möte, vilken diskussion som blir nästa steg i din och ditt bolags utveckling som också kan bidra till en bättre värld?

Fotnot: Anna Lundmark Lundbergh är krönikör i Arbete & Ekonomi

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.