Hoppa till huvudinnehållet

Besvikelse vid nedläggningshotad byskola

Publicerad:
En mormor och en mamma möts vid hämtning av beskedet att Skruvstads skola föreslås läggas ner.
En mormor och en mamma möts vid hämtning av beskedet att Skruvstads skola föreslås läggas ner. Foto: Lisa Olaison

På Skruvstads skola har man precis fått beskedet om förslaget att skolan ska läggas ner. Ulrica Jansson är där för att hämta barnbarn.

- Det är jättetråkigt eftersom det är så bra här.

På Skruvstads skola har fritidseleverna precis haft mellanmål och är på väg ut för att leka.

Personalen har ännu inte hunnit prata med vårdnadshavare om S-majoritetens förslag att skolan ska läggas ner.

Kommunalrådet om den höjda skatten: "Enda smörjmedel vi har"

– Det kommer datum för informationsmöten nu i november som de bjuds in till, säger läraren Maria Augustsson som i övriga frågor hänvisar till rektorerna.

Ingrid Hultberg är en av dem.

– Det är ett förslag än så länge men vi har vetat om att kommunen måste spara pengar och förstod att en nedläggning av Skruvstads skola skulle vara ett av förslagen, säger hon.

– Om det blir beslut enligt den skolutredning som gjorts så ska skolan och fritidshemmet avvecklas från och med läsåret 2020/2021 och eleverna flyttas till Södra skolan. Där kommer den nya skolbyggnaden att stå klar till samma läsår så organisatoriskt blir det inga problem. Sen är det bara att se till att det blir en så bra och smidigt övergång som möjligt, fortsätter hon.

Ska Skruvstads skola finnas kvar hösten 2020?
Ska Skruvstads skola finnas kvar hösten 2020? Foto: Lisa Olaison

Ulrica Jansson ha haft både sina barn och nu sina barnbarn på Skruvstads skola.

– Jag läste det precis innan jag åkte hit för att hämta barnbarnen. Det är jättetråkigt eftersom vi varit här sedan 1989 när vi flyttade hit så tre av mina barn har gått här också. Det är jättebra här, säger hon.

Helena Vestlund håller med.

– Jag har ett barn här i förskoleklass och hade hoppats att mitt andra hade kunnat börja här om två år. Det är väldigt synd att de vill lägga ner, men det är inte oväntat heller eftersom det är den sista byskolan som finns kvar. Men med tanke på att de födda 2013 är den största förskoleklassen de haft med 15 barn så kunde man ändå tro att de ville ha den kvar, säger hon.

Ronny Sjöbom är också där för att hämta barnbarn.

– Mina egna barn har också gått här och det är synd om barnen att de inte ska få fortsätta uppleva det här. Skolan är en trygg tillvaro med fin gemenskap och de blir så bra omhändertagna. Det blir stor skillnad på Södra skolan, säger han.

Beslutet om budgeten fattas som sagt den 28 november i kommunfullmäktige.

Artikeltaggar

Grums kommunGrums kommunNyheterSkola och utbildningSkruvstadSkruvstads skola

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.