Hoppa till huvudinnehållet

Uddeholm redo för biogas

Publicerad:
Uddeholm i Hagfors släpper ut näst mest fossil koldioxid i Värmland. Nu undersöker företaget om det går att byta ut naturgas mot syntetisk gas, som är biobaserad. Arkivbild.
Uddeholm i Hagfors släpper ut näst mest fossil koldioxid i Värmland. Nu undersöker företaget om det går att byta ut naturgas mot syntetisk gas, som är biobaserad. Arkivbild. Foto: Pia Holmström

Naturgas står för den största delen av utsläppen från järnverket i Hagfors, som är tvåa i den värmländska utsläppstoppen. Men Uddeholm vill gå över till mer biogas – och kanske el.

I fjol släppte Uddeholm i Hagfors ut nästan 40 000 ton fossil koldioxid. Enligt Robert Gustafsson, kommunikationschef på Uddeholm, kommer 94 procent av utsläppen från naturgas, som behövs när skrot smälts om till nya produkter. Resterande 6 procent kommer från kol i råvaror som används vid smältprocessen.

Klimat: de släpper ut mest i Värmland1. Skoghall släpper ut mest – men mindre än förr3. Gruvön sålde 190 000 utsläppsrätter4. Fossil plast ger mest utsläpp i Åmotfors

Mellan 2012 och 2014 gick företaget över från olja till naturgas.

"Det var ett strategiskt val in i framtiden. Naturgas är bron över till biogas", skriver Robert Gustafsson i ett mejl.

Biogas och el

Nu kan man blanda i biogas – eller köra på enbart biogas, vilket man gjorde under två dygn i fjol. Men priset och tillgången gör att enbart biogas inte är realistiskt i dag, enligt Robert Gustafsson. Om det vore det skulle de fossila utsläppen kunna minska med över 90 procent.

"Vi har fått bidrag från Energimyndigheten till att undersöka om biobaserad syntetisk gas skulle kunna nyttjas", skriver han. Man utreder också om det går att använda el i produktionen i stället för gas och har projekt för att minska energianvändningen. Målet är en inblandning av 32 procent förnyelsebart 2030.

2008 och 2009 var utsläppen lägre än i dag på grund av finanskrisen. Men 2011, året innan oljan började tas bort, låg utsläppen på över 49 000 ton.

Samtidigt har Uddeholm fått köpa utsläppsrätter både i år och förra året. Enligt Robert Gustafsson beror det på att kvalitetskraven gör att mer energi går åt, men att det samtidigt gör att produkterna håller längre. "Tyvärr tar inte utsläppshandeln hänsyn till livscykelperspektivet", skriver han.

Några planer på att fånga in koldioxid har företaget inte i dag.

Artikeltaggar

HagforsIndustrierKlimatMiljöNäringslivRobert GustafssonUddeholmUddeholms ABVärmland och klimatet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.