Hoppa till huvudinnehållet

Sörensen: "Bullshit" om kommunens utspel om offentliga handlingar

Publicerad:
Karlstadpartiet Peter Sörensen vill ha besöksstatistik från Skutberget ända tillbaka till 1970 samt ett antal andra handlingar av Karlstads kommun. Foto: Tommy Andersson

Peter Sörensen, Karlstadspartiet, har begärt ut en mycket stor mängd handlingar kring Skutberget av kommunen. Bland annat besöksstatistik tillbaka till 1970.

– Vi kommer inte kunna jobba med annat i veckor framöver, säger kultur- och fritidschefen Mats Ahrén.

– Det är bara bullshit, säger Peter Sörensen.

På tisdagen inkom Peter Sörensen med en begäran att få ut samlad besöksstatistik över Skutbergets friluftsområde för bland annat badgäster, grillande, discgolfare och joggare tillbaka till 1970.

Han vill även veta vem som betalade för utegymmet på Skutberget, handikappslingan och den konstnärliga utsmyckningen i motionsspåret samt alla handlingar och beslut kring detta.

Dessutom vill Sörensen ha kopior på statistiken för verksamhetsområde is och grönt för åren 1990–2005 samt 2012–2019 samt ett antal frågor kring det.

På kultur- och fritidsförvaltningen suckar man över alla dokument som det handlar om.

– Det är väldigt stora mängder. En så stor begäran har jag aldrig varit med om att någon har gjort under mina 18 år.

– Det innebär att våra tre anställda på administrationen inte kommer kunna jobba med annat i veckor framöver. Självklart blir allt annat lidande. Möjligtvis måste vi ta in extra personal för att klara detta, säger Mats Ahrén.

Kommundirektören Ulf Nyqvist beskriver situationen som olycklig.

– Samtidigt ska begäran hanteras skyndsamt. Sådan är lagen.

Peter Sörensen och Karlstadspartiet har under en tid begärt ut en stor mängd dokument. Har han blivit ett arbetsmiljöproblem?

– Det vill jag inte kommentera, men det är klart att det finns en gräns för hur mycket handlingar man kan begära ut. Andra kommuner har låtit domstolar avgöra det.

"Det är trams"

Enligt Peter Sörensen handlar det inte alls om mycket handlingar.

– Det är bara bullshit det de säger. Det är trams. Det kan du gärna skriva ner, jag hör att det knattrar. Det är struntprat, om det här är ett problem för dem då har de stora problem. Och det problemet är inte jag och vi i Karlstadpartiet – det är deras egna interna administration.

Varför har du begärt ut så, enligt kommunen, mycket handlingar?

– Därför att jag vill veta det. Jag vill veta hur besöksstatistiken ser ut. Det är offentliga handlingar. Det är min fulla rätt enligt offentlighetsprincipen.

– Det är ett pågående arbete som vi håller på med. Varför skulle jag annars begära ut informationen?

Vad för arbete?

– Sen länge håller vi på att titta på hur kommunen har hanterat Skutberget som friluftsområde och hur man hanterat utvecklingen och uppföljningen på området. Hur man har tagit sig an det sedan 1970 kanske.

Någonstans har det gått snett, menar Peter Sörensen.

– Och därför sitter vi där vi sitter i dag i Karlstad med ett politiskt förslag om att förvandla en del av ett friluftsområde till en inhägnad Muminpark. Hur kunde det gå dit hän? Den frågan önskar jag att någon från media hade ställt sig.

– Men eftersom ingen från media ställer sig den frågan och är intresserad över att titta på besöksstatistik eller gör någon som helst efterforskning, så gör jag och Karlstadpartiet det själva.

Artikeltaggar

Karlstads kommunMats AhrénPeter SörensenPolitikSkutbergetUlf Nyqvist

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.