Hoppa till huvudinnehållet

Klimat: de släpper ut mest i Värmland

Publicerad:

De släppte ut över 170 000 ton fossil koldioxid i fjol. Samtidigt säljer två av dem överblivna utsläppsrätter för mångmiljonbelopp.

NWT har kartlagt vilka som släpper ut mest fossil koldioxid i länet.

Stora Enso på Skoghall, Uddeholm i Hagfors, Gruvön i Grums, Åmotfors energi och Heden i Karlstad. Det är de fem som släppte ut mest fossil koldioxid i Värmland förra året, om man utgår från de verksamheter som ingår i EU:s handel med utsläppsrätter. De över 170 000 ton som släpptes ut i fjol motsvarar utsläppen från runt 17 000 värmlänningar – eller lite mer än Hammarös befolkning.

Ingen av de fem ligger i Sverige-toppen. Värmlandsettan Stora Enso på Skoghall kommer först på 59:e plats.

1. Skoghall släpper ut mest – men mindre än förr2. Uddeholm redo för biogas3. Gruvön sålde 190 000 utsläppsrätter4. Fossil plast ger mest utsläpp i Åmotfors

Tre av de fem har ett överskott på utsläppsrätter och två säljer överskottet för miljonbelopp.

Jörgen Persson är klimat- och energistrateg på länsstyrelsen och tycker att de som släpper ut mest ändå gör ett bra jobb med att få ner utsläppen.

– De jobbar ambitiöst, men det handlar om väldigt stora investeringar.

Det innebär att minskningarna ofta kommer stegvis. Men varken Stora Enso eller Billerud Korsnäs har särskilt mycket fossila bränslen kvar. Uddeholm jobbar för att kunna använda mer biogas.

Margareta Sandström och Hans Olsson på Stora Enso i Skoghall står vid en nytillverkad kartongrulle, som både skapar koldioxidutsläpp och bidrar till att minska dem. Fabriken i Skoghall släpper ut mest fossil koldioxid i länet, trots att utsläppen minskat mycket.
Margareta Sandström och Hans Olsson på Stora Enso i Skoghall står vid en nytillverkad kartongrulle, som både skapar koldioxidutsläpp och bidrar till att minska dem. Fabriken i Skoghall släpper ut mest fossil koldioxid i länet, trots att utsläppen minskat mycket. Foto: Lisa Olaison

Exakt hur mycket Åmotfors energi och Heden släpper ut är svårt att säga. Deras siffror räknas fram genom en schablon över andelen fossil plast i sopor som förbränns.

Krymper sakta

EU:s utsläppshandel började 2005 och har med tiden omfattat allt fler branscher. Varje utsläppsrätt ger rätt att släppa ut ett ton koldioxidekvivalenter, enligt Naturvårdsverket. Men det finns ett begränsat antal och antalet minskar gradvis. Det nuvarande taket innebär att företagen som ingår ska minska utsläppen med 21 procent mellan 2005 och 2020. Från och med år 2021 kommer antalet utsläppsrätter att minska med 2,2 procent per år.

– Hittills har utsläppsrätterna varit ganska billiga, men nu har de gått upp en del i pris, säger Jörgen Persson.

Enligt Naturvårdsverket är det svårt att se tydliga trender i utsläppen, men det finns tecken som tyder på att utsläppen varit ännu högre utan utsläppshandeln.

Det finns flera olika växthusgaser som har olika stor påverkan. Koldioxidekvivalenter är ett mått som tar hänsyn till det.
Det finns flera olika växthusgaser som har olika stor påverkan. Koldioxidekvivalenter är ett mått som tar hänsyn till det.

Artikeltaggar

ÅmotforsBillerud GruvönBillerud KorsnäsEUGrumsHagforsHedenJörgen PerssonKlimatMiljöNäringslivNaturvårdsverketSkoghallSkoghalls brukStora EnsoUddeholmUddeholms ABVärmland och klimatetVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.