Förra året släppte Gruvöns bruk i Grums ut drygt 31 000 ton fossil koldioxid. Det gjorde att företaget kunde sälja nästan 190 000 utsläppsrätter.
Gruvöns bruk är trea på listan över dem som släppte ut mest fossil koldioxid i Värmland förra året.
För hela Billerud Korsnäs är den fossila andelen av växthusgasutsläppen drygt tre procent. Det innebär att de totala utsläppen från Gruvön är mycket större. Uppskattningsvis över 900 000 ton per år.
Enligt kommunikationsdirektören Mia Sundvisson använder företaget biobränslen överallt där det går. Fossil olja används mest när produktionen ska starta igen efter stopp.
De fossila utsläppen ökade mellan 2013 och 2018. Då var det tidvis brist på biobränsle, "vilket gjorde att fossila bränslen istället användes som tillfälliga lösningar", skriver Mia Sundvisson i ett mejl.
Klimat: de släpper ut mest i Värmland1. Skoghall släpper ut mest – men mindre än förr2. Uddeholm redo för biogas4. Fossil plast ger mest utsläpp i ÅmotforsFörra året hade Gruvön ändå ett överskott på nästan 190 000 utsläppsrätter. Överskottet såldes.
Hur stora intäkter ger det?
– Det är miljonbelopp.
Hittills har företaget inte diskuterat att avstå från att sälja utsläppsrätterna.
– Systemet är uppbyggt så att det ger en möjlighet för oss att använda pengarna till att bli bättre.
Intäkterna är däremot inte öronmärkta till klimatåtgärder. Infångning och lagring av koldioxid är inte heller aktuellt i en nära framtid.
Svårt med det sista
Målet är att verksamheten ska bli helt fossilfri, men de där sista procenten är svåra att få bort.
– Vi har satt mål för att möta Parisavtalets tvågradersmål. Det innebär att vi ska sänka våra egna utsläpp, i egenproduktion, med 59 procent till 2030 och för att vi ska klara det behöver vi bli fossilfria, säger enligt Malin Ljung Eiborn, hållbarhetschef på Billerud Korsnäs.
Det lutar åt att bioolja ersätter den fossila på Gruvön, men utvecklingen går snabbt.
– Vi pratar med småföretag i Värmland om nya lösningar hela tiden, där man skulle kunna titta på att själv producera biogas till exempel.
Tidigare i år startades den nya kartongmaskinen, KM7. Hur den påverkar utsläppen är lite svårt att säga, enligt Malin Ljung Eiborn.
– Den är 50 år nyare än den gamla, så den är vansinnigt mycket mer energieffektiv, vilket innebär att utsläppen från den kommer att vara helt andra än från den gamla.
Under en period, oklart hur länge, kommer maskinerna att gå parallellt.