Hoppa till huvudinnehållet

Fossil plast ger mest utsläpp i Åmotfors

Publicerad:
Fossil plast från sopor som förbränns orsakar det mesta av de fossila utsläppen från Åmotfors energi. Genrebild.
Fossil plast från sopor som förbränns orsakar det mesta av de fossila utsläppen från Åmotfors energi. Genrebild. Foto: Martina Holmberg / TT

Runt 70 000 ton. Så mycket avfall eldar Åmotfors energi upp varje år. I fjol ledde det till utsläpp av nästan 30 000 ton fossil koldioxid. Det gör anläggningen till länets fjärde största utsläppare av fossil koldioxid.

30 000 ton motsvarar ett års utsläpp från ungefär 3 000 svenskar. Åmotfors energi försörjer pappersbruket på orten med energi. I anläggningen eldas avfall och i skräpet finns plast som är gjord på olja. Det är där merparten av de fossila utsläppen kommer. Men exakt hur mycket det handlar om är egentligen svårt att veta, enligt Anna Laggren, som är miljö- och kvalitetscontroller.

– Vi mäter inte fossilandelen i våra utsläpp, utan jag mäter halten koldioxid, säger hon.

Klimat: de släpper ut mest i Värmland1. Skoghall släpper ut mest – men mindre än förr2. Uddeholm redo för biogas3. Gruvön sålde 190 000 utsläppsrätter

Totalt släpptes ungefär 65 000 ton koldioxid ut förra året. Av det räknas alltså knappt hälften som fossilt.

Schablonsiffra

Siffran för de fossila koldioxidutsläppen tas fram genom en schablon som Naturvårdsverket tar fram varje år och som baseras på gasprover från olika anläggningar. Utifrån proverna räknar man ut ungefär hur stor andel av utsläppen som kommer från fossila källor, främst plast.

– Vi eldar lite eldningsolja också vid start och stopp på anläggningen och sedan har vi en oljeeldad reservpanna som bara används vid större tekniska problem.

Försöker ni trycka på för att till exempel mer plast ska återvinnas?

– Ansvaret att sortera ut återvinningsbara plaster ligger inte på Åmotfors energi utan på dem som levererar avfall. När jag ser att återvinningsbar plast kommer med leveranserna pratar jag med leverantörerna, men det är ju tyvärr väldigt många plaster i dag som inte är återvinningsbara. Kommunerna gör så gott de kan med information till allmänheten.

Åmotfors energi kan inte bli fossilfritt förrän samhället i övrigt är fossilfritt, enligt Anna Laggren. Alternativt om kunderna är beredda att betala för fossilfri energi, men det skulle kräva att anläggningen byggs om.

Någon koldioxidinfångning finns inte i dag, men företaget följer utvecklingen på området.

Artikeltaggar

ÅmotforsÅmotfors energiAnna LaggrenKlimatMiljöNaturvårdsverketPlastSoporVärmland och klimatet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.