För några veckor sedan hittade greenkeepern på Kristinehamns golfklubb en skadad berguv på banan. Nu har berguven Lukas återhämtat sig och på tisdagen var det dags att släppa honom fri.
– Det här är väldigt unikt, det finns inte så många berguvar kvar i Sverige, säger fågelrehabiliteraren Åke Jansson som tagit hand om berguven.
Berguven hittades med en skadad vinge och det var oklart hur illa däran den var. Kommunjägaren Ola Virén var den som fick i uppdrag att fånga in berguven.
– Jag fick springa i kapp den för att fånga in den, säger han.
Efter ett tips fick Ola Virén veta att det fanns en fågelrehabiliterare i Degerfors som kunde hjälpa till. Berguven lämnades över till Åke Jansson som gav den namnet Lukas. Åke Jansson konstaterade att vingen inte var helt av utan stukad, vilket var positivt.
– Hade den varit helt av hade berguven fått avlivas, säger han.
Under de senaste veckorna har berguven fått vara på rehab. Det innebär att den har fått vila och äta. Åke Jansson berättar att han bland annat matat den med möss, kyckling med ben och revbensspjäll. Under tiden berguven har varit på rehab har Åke Jansson kollat till att den gjort framsteg. Och det har den.
Under tisdagen var det dags att släppa berguven fri igen där den hittades.
– Den släpps på hemmaplan, säger Åke Jansson.
Fridlyst fågelart
Berguven är en av världens största ugglor. Den är fridlyst och det finns knappt 500 kvar i Sverige. Att få hjälpa en sådan med tillfrisknande är därför ovanligt.
– Jag har gjort det några gånger förut och det har gått bra, säger Åke Jansson.
Under tiden han har tagit hand om berguven har den varit på sin vakt.
– Den har varit förbannad och det ska den ju vara, skrattar Åke Jansson.
Och även när den ska släppas fri är den på sin vakt och fräser så fort någon närmar sig buren. Efter en liten inspektion släpper Åke Jansson berguven Lukas fri. Den flyger snabbt in i en skogsdunge och sätter sig på ett träd. Åke Jansson är nöjd:
– Det där gick perfekt. Han var lite klumpig kanske, han har ju ätit mycket idag, skrattar han.