• idag
  1 juni
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

En fungerande migränvård är möjlig om politiker bestämmer sig för det

Debatt
PUBLICERAD:
Migrän- och huvudvärkssjukdomar gör sig ständigt påminda i form av ofta stort lidande och höga samhällskostnader, men har dessvärre sedan länge varit bortglömt i sjukvården, skriver styrelsen för Svenska Huvudvärkssällskapet.
Foto: Jessica Gow/TT
Som en hjälp till huvudmännen att ta det nödvändiga första steget framåt, det vill säga att genomföra en översyn av dagens huvudvärksvård i regionen, har vi tagit fram en vägledning, skriver styrelsen för Svenska Huvudvärkssällskapet.

Den bristfälliga huvudvärksvården har fått uppmärksamhet i såväl media som bland politiker. Ett exempel på sistnämnda är Moderaterna som har tagit fram en riksdagsmotion med förslag till hur vården av 1,5 miljoner migränpatienter i Sverige kan förbättras. Svenska Huvudvärkssällskapet välkomnar intresset bland riksdagspolitiker att göra något åt situationen. Regionpolitikerna bör följa efter.

Det handlar om en patientgrupp med varierande behandlingsbehov. Enkom i Region Värmland kan migrän- och huvudvärksdrabbade beräknas uppgå till cirka 47 000 personer, varav 10 procent med så pass allvarliga problem att de behöver tillgång till neurologbedömning och olika grad av specialkompetens i huvudvärkssjukdomar.

Migrän- och huvudvärkssjukdomar gör sig ständigt påminda i form av ofta stort lidande och höga samhällskostnader, men har dessvärre sedan länge varit bortglömt i sjukvården. Som yrkesverksamma inom huvudvärksmedicin möter vi dagligen patienter som vittnar om år av kamp för att få rätt diagnos och en behandling som fungerar. Priset får en stor del av de sjukdomsdrabbade, i huvudsak kvinnor, och deras anhöriga betala i form av kraftigt försämrad förmåga att delta i arbete, familjeliv och fritidsaktiviteter.

Enligt Världshälsoorganisationen WHO utgör bristande kunskap bland vårdpersonal den viktigaste barriären till adekvat behandling. Det är i sig inte förvånande i Sverige då det totalt ingår enbart två timmars undervisning i huvudvärksmedicin i läkarnas grundutbildning, trots att vi talar om en folksjukdom. En ytterligare barriär utgör avsaknaden av fungerande vårdkedjor, från primärvård till ett mer specialiserat vårderbjudande.

Det är i dag bara ett fåtal sjukhus i Sverige som har läkare med specialkompetens i huvudvärksmedicin. Huvudvärkssällskapet har därför med stöd från industrin tagit initiativet till dialog med ansvariga politiker i regionerna, inklusive Region Värmland, med syftet att tillsammans bygga upp fungerande vårdkedjor för berörda. Det inledande gensvaret i regionerna har glädjande nog varit genomgående positivt.

Som en hjälp till huvudmännen att ta det nödvändiga första steget framåt, det vill säga att genomföra en översyn av dagens huvudvärksvård i regionen, har vi tagit fram en vägledning till vilka frågor en sådan översyn bör besvara. Det går att leverera en kostnadseffektiv huvudvärksvård relativt snabbt om politiker bestämmer sig för det.

Kunskapen om hur man organiserar vårdkedjan för huvudvärksdrabbade finns tillgängliga för huvudmännen i form av rekommendationer från Huvudvärkssällskapet för nivåstrukturerad huvudvärksvård med tre vårdlinjer i den enskilda sjukvårdsregionen, kompetenskrav och kvalitetsregister. Byggstenarna till en huvudvärksvård värd namnet finns. Det är bara att starta bygget, politiker. Huvudvärkssällskapet ger gärna en hjälpande hand.

Mattias Linde

Professor, Göteborg

Andrea Carmine Belin

Docent, Stockholm

Ingela Nilsson Remahl

Docent, Stockholm

Monicha Norén

Huvudvärkssjuksköterska, Värnamo

Anna Steinberg

Med dr, Stockholm

Anna Sundholm

Biträdande överläkare, Stockholm

Elisabet Waldenlind

Docent, Stockholm

Lars Edvinsson

Professor, Lund

Artikelförfattarna utgör styrelsen i Svenska Huvudvärkssällskapet

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.