• idag
  23 sep
  11°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  24 sep
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  25 sep
  15°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   2.7 mm
 • lördag
  26 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  27 sep
  10°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Slutreplik: Kärnkraften har inte haft marknadsmässiga villkor

Debatt
PUBLICERAD:
För att värna kärnkraften krävs istället en tydlig signal från politiken att kärnkraften behövs för att säkerställa en långsiktig elproduktion, skriver Lars Hjälmered, Jessika Roswall och Louise Meijer.
Foto: Adam Ihse/TT
Att därför tala om en fri marknad stämmer alltså inte eftersom marknaden i högsta grad reagerar på politiska signaler, skriver Lars Hjälmered, Jessika Roswall och Louise Meijer.

Svar till Liv Jofjell (NWT 15/10).

Svensk energiförsörjning ska vara utsläppsfri och därför måste politiken visa sitt stöd för såväl fossilfri elproduktion i form av kärnkraft, men också el från förnybara källor. Dessa två energiproducenter står inte i kontrast mot varandra - tvärt om bygger de tillsammans en stabil och utsläppsfri energiproduktion.

Prognoser pekar på att Sveriges elanvändning kommer öka med upp emot 60 procent om vi ska klara den elektrifiering av industrier och transporter som krävs för att minska utsläppen. Då behövs kärnkraften som en stabil baskraft.

Men istället har kärnkraften under flera decennier inte getts tillräckliga förutsättningar att konkurrera på samma villkor som andra energislag. Istället har den förnybara energin subventionerats kraftigt, vilket leder till att investeringar i kärnkraft inte ansetts lönsamma. Politiken har med andra ord inte visat tillräckligt stöd för behovet av en stabil och långsiktig baskraft i svensk energiproduktion.

Att därför tala om en fri marknad stämmer alltså inte eftersom marknaden i högsta grad reagerar på politiska signaler. Ett tydligt exempel är att Energiöverenskommelsens målsättning om att Sverige ska ha en 100 procent förnybar elproduktion till och med 2040 bidrar på samma sätt med tydliga signaler som medför att det inte finns något intresse att investera i kärnkraft.

För att värna kärnkraften krävs istället en tydlig signal från politiken att kärnkraften behövs för att säkerställa en långsiktig elproduktion. Det innebär att vi måste värna den befintliga kärnkraften som vi har i Sverige, och att det är hög tid påbörja forskningsarbetet mot nästa generations kärnkraftsreaktorer.

Därför behövs ett realistiskt alternativ, som både värnar Sveriges klimat och långsiktiga elförsörjning.

Lars Hjälmered (M)

Närings- och energipolitisk talesperson

Jessika Roswall (M)

Transportpolitisk talesperson

Louise Meijer (M)

Miljö- och klimatpolitisk talesperson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.