• idag
  1 juni
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Honungsfusk för miljoner

Debatt
PUBLICERAD:
Tills vidare bör den som vill ha äkta vara köpa certifierad honung, skriver Anita Falkenek och Britt Rahm.
Foto: Svenskt Sigill, Krav
Det har hänt att det som uppgetts vara honung i själva verket var färgad sirap, skriver Anita Falkenek och Britt Rahm.

Honung är ett av de mest förfalskade livsmedlen i världen, som bedragare kan tjäna grova pengar på. Straffet för livsmedelsbedrägeri har skärpts i Sverige, nu kan man få fängelse, men honungsfusket fortsätter. Tills vidare bör den som vill ha äkta vara köpa certifierad honung.

Så sent som i september avslöjades ett omfattande fusk med honung vid en internationell tävling i Montreal, då man hittade antibiotikarester i hälften av alla tävlingsbidrag. Annars sker fusket ofta genom att honungen drygas ut med socker, eller säljs dyrt med falskt ursprung. Det har hänt att det som uppgetts vara honung i själva verket var färgad sirap.

Enligt uppgift är det i honung importerad från länder utanför EU som det fuskas mest. Ungefär hälften av den honung som konsumeras i Sverige importeras, i fjol till ett värde av cirka 221 miljoner kronor. Importhonungen ska kontrolleras av importörer som kan vara grossister, stora livsmedelskedjor och ibland även biodlare. Importörerna står i sin tur under kommunernas tillsyn.

Men myndigheternas honungskontroller är generellt mycket sparsamma. Branschorganisationen Biodlingsföretagarna har länge kämpat för att Livsmedelsverket ska ta en mer aktiv roll i kontrollerna av honung. De menar också att fler biodlare och bisamhällen i Sverige skulle minska utrymmet för importerad prisdumpad och falsk honung, men att butikerna då måste vilja betala för äkta honung. Enligt Biodlingsföretagarna har Sverige ett av de lägsta priserna på inhemsk honung i Europa.

Konsumenter och butiker som vill ha äkta vara, bör undvika misstänkt billig honung. Allra säkrast är att välja certifierad honung som kontrolleras av oberoende revisorer, som ekologisk KRAV-märkt eller Svenskt Sigill-märkt honung.

Anita Falkenek

Vd, Krav

Britt Rahm

Vd, Svenskt Sigill

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.