Hoppa till huvudinnehållet

Westra Wermlands sparbank förstärker kassan

Publicerad:
Håkan Nordblad, vd Westra Wermlands Sparbank, är nöjd med det nya låneprogrammet man har kommit överens om med Nordiska Investeringsbanken.
Håkan Nordblad, vd Westra Wermlands Sparbank, är nöjd med det nya låneprogrammet man har kommit överens om med Nordiska Investeringsbanken. Foto: Hans-Åke Henriksson

Nordiska Investeringsbanken (NIB) och Westra Wermlands Sparbank är överens om ett nytt låneprogram på 300 miljoner kronor. Pengarna ska gå till utlåning till små och medelstora företag och miljöprojekt i västra Sverige.

Det sjuåriga låneprogrammet ska stödja företag inom Westra Wermlands Sparbanks verksamhetsområde, som till stor del är tillverkningsindustri, byggbranschen, skogsbruk, massa och papper samt transport och IT. Dessutom ska 100 miljoner kronor användas inom miljöprojekt, främst för investeringar i energieffektivitet i privata bostäder och företag, och alternativa energilösningar, till exempel installation av värmepumpar och solpaneler.

Håkan Nordblad, vd Westra Wermlands sparbank i Arvika, ser låneprogrammet i första hand som en del i bankens långsiktiga strategi för att säkerställa sin likviditetsförsörjning.

Bra villkor

– Vi har jobbat med NIB ett antal gånger, och vi uppskattar deras sätt att jobba, och de ser på det här på samma sätt som vi. Vi tycker att upplägget med ett program där vi får en inriktning dels mot små och medelstora företag, dels mot miljöinriktade investeringar passar oss väldigt bra. Två av våra huvudmålgrupper är små och medelstora företag och hållbarhet och miljöinriktade investeringar är något som växer hos oss. Men framför allt är det en långsiktig strategi för att säkerställa att vi alltid har en god likviditet.

Den här typen av låneprogram är ett av tre sätt för en självständig sparbank att finansiera sin utlåning, berättar Håkan Nordblad.

– Den stora delen är våra insättares inlåning. Det andra är det kapital som vi jobbar upp över åren. Det tredje är om vi har någon form av extern likviditetsförsörjning. Vi tycker att NIB har en rimlig nivå prismässigt och vi tycker att det funkar väldigt bra för oss.

Inte nödvändigt

Med tanke på att Westra Wermlands Sparbank har en hög likviditet skulle man inte egentligen behöva låna pengar på det här sättet, berättar Nordblad.

– I dagsläget med den inlåningsvolym vi har och med den likviditet vi har skulle vi egentligen inte behöva pengarna, men vi måste ha lång framförhållning eftersom vi inte har någon husse att gå till och be om en nyemission. Vår likviditetskvot tror jag är högst av alla sparbanker i Sverige, men det vore som att säga att om det inte brinner behöver man ingen brandförsäkring heller.

Nordiska Investeringsbanken är en internationell finansinstitution som ägs av de åtta medlemsländerna Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Norge och Sverige. NIB finansierar projekt som ökar konkurrenskraften och gynnar miljön.

Artikeltaggar

ArvikaEda kommunHåkan NordbladNäringslivVärmlands länWestra Wermlands Sparbank

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.