Hoppa till huvudinnehållet

Uppgradera medborgarskapet

Publicerad:
Måste betyda mer.
Måste betyda mer. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I tisdags presenterade januaripartierna direktiven till den utredning som skall tillsättas för att skärpa kraven för att bli svensk medborgare. Men det blir en halvmesyr och man avstår från saker som verkligen skulle kunna få stor betydelse, som att kunna återkalla medborgarskap.

Det har gått nästan två decennier sedan dåvarande Folkpartiet lade fram sitt då hårt kritiserade förslag om godkänt språktest för medborgarskap. Det säger en hel del om hur infekterad och uppskruvad debatten varit under lång tid. Och trots två tidigare statliga utredningar – år 2006 respektive 2013 – så blev det inte så mycket bevänt med några skärpningar. Och nu har man inom ramen för januariöverenskommelsen mellan de rödgröna regeringspartierna och stödpartierna Centern och Liberalerna kommit fram till ännu en utredning.

Det återstår att se i hur långt man kommer att gå den här gången, men utredningsdirektiven är inte uppmuntrande. Man når bara halvvägs. Det bästa och viktigaste med utredningen blir att ta fram förslag på hur prov i svenska och samhällskunskap skall tas fram som krav för att bli svensk medborgare. Att kunna förstå och kommunicera på svenska borde redan vara en självklarhet, liksom att förstå hur det svenska samhället fungerar. Men det hela kommer förstås att bero på hur dessa tester utformas och hur hårda de blir.

Vidare skall utredaren titta på saker som reglerna kring statslösa barn, att föräldrar inte skall kunna ansöka om att barns medborgarskap dras tillbaka och att försvåra för vissa grovt kriminella att kunna bli medborgare. Gott så, men det återstår en mängd andra saker man borde göra för att uppgradera medborgarskapet.

Den största underlåtenhetssynden är att man i direktiven uttryckligen skriver att det inte skall läggas fram några förslag som kräver en grundlagsändring. Det betyder i praktiken att man struntar i att göra det möjligt att dra tillbaka ett medborgarskap. Det skulle annars kunna användas mot personer som begått terrorbrott eller stridit utomlands, och mot personer som medvetet ljugit eller mutat sig till ett medborgarskap.

Man kan fråga sig varför januaripartierna valt bort den möjligheten. Det är faktiskt helt obegripligt om det nu inte är så att man har fått kompromissa och att det är vissa partier som håller emot. Då borde de säga det öppet. Om man nu av olika anledningar inte tycker att det skall gå att återkalla medborgarskap för den här sortens personer så får man stå för det, och argumentera för det. Det är det enda hederliga.

Att kunna återkalla medborgarskap är inget konstigt. Det kan göras i många länder i bland annat Norden och EU, och bryter inte mot folkrätten. Att frånhända sig den här möjligheten är att avstå från att på allvar kunna uppgradera medborgarskapet.

Vi måste också ställa andra och högre krav på de som vill bli medborgare. I dag räcker det till exempel med fyra år för en flykting att bli medborgare. I Danmark är det nio år, och där krävs det också att man har försörjt sig själv i fem år. Liknande skärpningar borde vi också genomföra. Att ställa krav gör att det känns speciellt när man väl får sitt medborgarskap, något som också underlättar identifikation och samhörighet med och respekt för det nya landet.

Artikeltaggar

CenterpartietDanmarkEUJökenLedareLiberalernaMedborgarskapMigrationMiljöpartietSocialdemokraternaTerrorism