Nile-dynastin frodas

Skivor
PUBLICERAD:

Nile

Vile nilotic rites
(Nuclear Blast)

Det är lätt att avfärda Nile med ett ”jag har hört det förut”-domslut, men bromsa den tanken. Ljudbilden må ha en solid grund, men den som lyssnar på riktigt kommer finna en unik myriad av karaktär.

När rutinerade Dallas Toler-Wade lämnade sättningen häromåret kändes det som bandet var i gungning. Men icke, Vile Nilotic Rites är ruskigt stabil och låtlistan träffar likt en välavvägd slagserie i boxningsringen. Nya basisten Brad Parris och ännu färskare gitarristen Brian Kingsland levererar och den grekiska orkanen George Kollias går som vanligt bärsärk bakom trumsetet.

Den egyptiska/mesopotamiska temat lever och de snyggt invävda melodisticken och domedagskörerna skapar den rätta stämningen. Albumet ger en överlag krossande känsla, men den dynamiska uppbyggnaden gör att en inte känner sig helt ångvältad trots dess massiva slagstyrka. Nile-dynastin frodas trots skiftningar i lagbygget och det här sannerligen en av de starkaste plattorna på länge.

Bästa låt: Seven horns of war

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.