Hoppa till huvudinnehållet

Hon plockar skräp för miljön: "Jag köpte en håv och gav mig ut"

Publicerad:
Lovisa Magnusson har sedan någon månad tillbaka tagit skräppromenader i Karlstad.
Lovisa Magnusson har sedan någon månad tillbaka tagit skräppromenader i Karlstad. Foto: Ida Myrin

Miljömedvetenheten har alltid funnits där och för ungefär fem år sedan bestämde sig 26-åriga Lovisa Magnusson för att förminska sitt avtryck på miljön så mycket som möjligt. Som en del av det har hon nyligen börjat plocka upp skräp från Karlstads gator.

I augusti började hon studera miljö och säkerhet på Karlstads universitet där hon bland annat lär sig om miljörisker, krishantering och förberedning.

– Det känns jättebra och det är väldigt lärorikt. Jag har alltid förstått att miljö är något viktigt, så nu vill jag kunna göra nytta på alla möjliga sätt, säger hon.

Just nu studerar Lovisa miljö och säkerhet på Karlstads universitet efter att nyligen ha flyttat tillbaka till Värmland från Göteborg.
Just nu studerar Lovisa miljö och säkerhet på Karlstads universitet efter att nyligen ha flyttat tillbaka till Värmland från Göteborg. Foto: Ida Myrin

Det var i samband med skolstarten som hon fick idén om att plocka skräp.

– När vi hade flottracet hade alla frigolit till flottbygget. Mycket av det gick sönder och flöt ut i Klarälven och det kändes verkligen inte bra.

Lovisa Magnusson berättar att djur kan äta upp frigoliten som sedan ligger i magen och skapar en falsk mättnadskänsla. Det i sin tur leder till att djuren svälter ihjäl.

– Så dagen efter racet gick jag och köpte en håv i en second hand-butik och gav mig ut för att fiska upp frigoliten, med en ljudbok i öronen.

Sedan dess har hon fortsatt när tillfällen getts. Med hoven och två olika sopsäckar, en för plast och en för restavfall, går eller cyklar hon runt i stan för att plocka upp skräp hon ser. När energin är slut eller säckarna fulla tar hon med det till sorteringen.

– Jag hittar fortfarande mest frigolit faktiskt, men det är mycket annat också. När man väl börjar kolla ser man hur mycket skräp det faktiskt finns.

Efter att studenternas flottrace släppte ut frigolit i Klarälven bestämde sig Lovisa för att köpa en hov och försöka fiska upp frigoliten.
Efter att studenternas flottrace släppte ut frigolit i Klarälven bestämde sig Lovisa för att köpa en hov och försöka fiska upp frigoliten. Foto: Ida Myrin

"Redan bråttom"

I hemmet har Lovisa Magnusson försökt anpassa så mycket som möjligt efter klimatsmarta alternativ.

– Jag äter vegetariskt, köper bara rengörings- och hygienprodukter som inte skadar miljön och jag har med egna påsar till affären när jag ska handla potatis och frukt och sånt.

  • När det kommer till rengörings- och hygienprodukter försöker Lovisa alltid se till att bara köpa sånt som inte skadar miljön.
    När det kommer till rengörings- och hygienprodukter försöker Lovisa alltid se till att bara köpa sånt som inte skadar miljön. Foto: Ida Myrin
  • I stället för platsfolie kan man köpa återanvändbara vaxdukar för att täcka över mat, burkar och liknande i kylskåpet.
    I stället för platsfolie kan man köpa återanvändbara vaxdukar för att täcka över mat, burkar och liknande i kylskåpet. Foto: Ida Myrin

Hon har också försökt göra egen deodorant med kokosolja, bikarbonat och maizena.

– Men det är ganska svårt att få rätt konsistens, säger hon med ett skratt.

– Det krävs lite tålamod. Jag har också tänkt att jag vill börja göra egen tvål!

Något hon säger att hon vill trycka på är att det är bra att aktivera sig på ett eller annat sätt, om man vill ha skillnad på riktigt och sätta press på högre makter.

– I Karlstad finns det olika organisationer att gå med i och man kan även komma till Stora torget på fredagar och demonstrera med Fridays for future mellan 15 och 17.

– Även om de små sakerna spelar roll så behövs det stora förändringar, och det är redan bråttom.

Artikeltaggar

KarlstadKarlstadslivKlimatMiljö

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.