Hoppa till huvudinnehållet

Får inget stöd till lokala upphandlingar av flyglinjer

Publicerad:
Mikael Lundström (L), ordförande i styrelsen för Karlstad Airport, är nedslagen över regeringens besked att man inte ändrar reglerna för att tillåta kommunala flygplatser att teckna egna upphandlingar med flygbolag om nya linjer. Foto: Lisa Olaison

I somras krävde Karlstads kommun och Region Värmland att man själva ska få upphandla flygtrafik till och från Karlstads flygplats.

– Men i svaret från infrastrukturministern får vi inget stöd. Jag är besviken, säger Per-Samuel Nisser (M).

Den upphandling som Karlstads kommun och Jönköpings kommun gjorde med brittiska BMI som flög till Frankfurt var inte korrekt. Anledningen är att det i Sverige bara är Trafikverket som får genomföra flygupphandlingar.

Detta gör det svårt för Karlstads kommun att ersätta Frankfurt-linjen och i somras skickade man tillsammans med Region Värmland ett brev till regeringen där man ville att den skulle förändra regelverket och tillåta lokala upphandlingar.

Först efter fyra månader har nu infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) skickat ett svar. Där skriver han att kommunerna och regionerna har goda möjligheter att ge ekonomiskt stöd till kommunala flygplatser. Men att det är Trafikverket som sköter upphandlingarna.

– Vi får alltså ingen hjälp och stöd för att själva kunna genomföra dem. Jag ser ingen öppning för det i svaret och det gör mig besviken.

– Kommunerna har stora kostnader för flygplatserna och jag tycker inte att det är rimligt att staten lämnar över allt ansvar till oss.

– Man borde kunna ändra regelverket så att kommuner och regioner själva kan upphandla flygtrafik precis som i övriga EU-länder, säger Per-Samuel Nisser.

"Omyndigförklarar oss"

Även flygplatsbolagets ordförande Mikael Lundström (L) är nedslagen över svaret.

– Regeringen omyndigförklarar de flygplatser som inte Swedavia ansvarar för. Man lyssnar inte på oss och motiverar inte varför regelverket ska finnas kvar.

– Vi behöver mer flygtrafik för att våra regioner och företag ska överleva och det ekonomiska läget är tufft för alla kommunala flygplatser medan Swedavia gör miljardvinster. Vi har uppvaktat SKL om att driva detta, men de har än så länge varit avvaktande.

Artikeltaggar

Karlstads flygplatsMikael LundströmPer-Samuel NisserRegion VärmlandSKLSwedaviaTomas EnerothTrafikTrafikverket

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.