Sverige lockar med bidrag

Publicerad:
Den arabiskspråkiga versionen av sweden.se. Foto: Skärmdump från ar.sweden.se

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Den statliga myndigheten Svenska Institutet lockar via hemsidan sweden.se utländska medborgare med vårt generösa bidragssystem. Detta på ett par olika språk. Som om vi inte redan hade alltför stort problem med att asylsökande och andra migranter hellre söker sig hit än till andra länder.

När det gäller migration brukar man tala om push- och pull-faktorer. Orden är engelska och med push menas de krafter som stöter bort människor från att invandra eller söka asyl i ett visst land. Pull är det omvända, de krafter som gör att folk lockas till ett särskilt land framför andra. Sveriges stora problem har varit att vi har haft enormt många pull-faktorer men väldigt få push-faktorer jämfört med andra västliga välfärdsländer. Svenska Institutet gör det inte enklare.

På sajten sweden.se, som förutom engelska också kan läsas på arabiska, ryska och kinesiska, berättas det om alla förmåner man kan få i Sverige. Saker som "gratis" skola, nästan "gratis" sjukvård, att funktionshindrade kan få hjälp dygnet runt, att man kan få nästan 12 000 kronor i månaden om man har sex barn och att även asylsökande men också de som befinner sig olagligt i landet (oftast de som fått avslag men som håller sig gömda) kan få fri sjukvård och tandvård.

Detta avslöjande kom TV4 med i måndags, men egentligen är det inget avslöjande för det har diskuterats vilken Sverigebild som det officiella Sverige ger utomlands förr. För två år sedan uppmärksammade Dagens Industris ledarsida motsvarande information på bland annat svenska Mellanösternambassaders hemsidor. Det blev viss debatt då, men inget tycks ha ändrats.

Svenska Institutets uppgift är förvisso att presentera en gynnsam Sverigebild utomlands, men det är faktiskt skillnad på att berätta om vacker natur, Nobelpris och innovationskraft och att i praktiken aktivt locka både asylsökande och lågkvalificerad arbetskraft hit med berättelser om alla förmåner men lite om de skyldigheter som finns. Vårt generösa välfärdssystem bygger på att folk arbetar, betalar skatt och gör rätt för sig. Detta blir mer skevt ju fler som vistas här och som inte bidrar men som får bidrag. Men institutets Sverigekommunikationschef tycker inte att det är något konstigt att informera om att Sverige är ett välfärdsland.

Moderatledaren Ulf Kristersson är starkt kritisk och tycker det är helt orimligt och att det skickar fel signaler. Elisabeth Svantesson (M) säger att vi istället behöver ett system där man kvalificerar sig in i välfärdssystemen. Hans Eklind (KD) säger att man inte skall marknadsföra landet som ett Bidrags-Mecka.

Ansvariga statsrådet Anna Hallberg (S) är inte lika kategorisk, men säger ändå att det är viktigt med en balanserad information, att man inte skall locka hit människor enbart med vår välfärd, och att hon skall ta ett snack med generaldirektören. Det återstår att se om det får någon effekt. Hallberg lär få kritik för ministerstyre, men i så fall får man väl skriva ett mer detaljerat regleringsbrev.

I en situation där vi inte klarar av att integrera alla dem som redan kommit hit, har Sverige inte råd att förmedla bilden utomlands som ett generöst bidragsland för alla som kommer hit. Välfärden kommer att ha nog med problem under många år framöver.

Artikeltaggar

Anna HallbergElisabeth SvantessonLedareMigrationSvenska institutetTV4Ulf Kristersson

Läs vidare