• idag
  28 sep
  19°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  29 sep
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Replik: Nej till privatisering av äldreboenden

Debatt
PUBLICERAD:
För Socialdemokraterna är det självklart att äldreomsorgen i första hand ska drivas i kommunal regi och de pengar som eventuellt blir över går tillbaka till verksamheten, skriver Anders Tallgren, Linda Larsson och Monica Gundahl.
Foto: Socialdemokraterna
Det blågröna styret spelar som vanligt ut ”valfrihetskortet”. Men valfriheten gäller aldrig dem som direkt berörs. De blir aldrig tillfrågade, skriver Linda Larsson, Anders Tallgren, och Monica Gundahl.

Svar till Christian Holm Barenfeld (NWT 25/10).

Socialdemokraterna vill se ett Karlstad som erbjuder livskvalitet och trygghet genom hela livet och som Karlstadsbo ska man känna tillit till att hjälpen finns när den behövs. Integritet, självständighet, respekt och delaktighet är viktiga värdeord som skapar livskvalitet. Nu har det blågröna styret (Moderaterna, Miljöpartiet, Centern, Liberalerna, Kristdemokraterna) på kort tid fattat två beslut som vi tycker saknar ett uttalat stöd från Karlstads äldre befolkning.

Det ena beslutet handlar om att lägga ut tre fungerande kommunala vårdboenden på entreprenad genom upphandling. Det handlar om boendena Gruvan i centrala staden (gamla posthuset), 33 platser, Fryken på Rud, 48 platser, och Granberga i Väse, 25 platser. Totalt 106 platser. En privatiseringschock för de äldre, deras anhöriga och all berörd personal. Någon som har hört de högljudda kraven på fler privata boenden? Nej, knappast. De äldre och deras anhöriga är förhoppningsvis nöjda med den vård och omsorg de får på de kommunala boendena. Det blågröna styret spelar som vanligt ut ”valfrihetskortet”. Men valfriheten gäller aldrig dem som direkt berörs. De blir aldrig tillfrågade.

För Socialdemokraterna är det självklart att äldreomsorgen i första hand ska drivas i kommunal regi och de pengar som eventuellt blir över går tillbaka till verksamheten och kan användas för att på olika sätt utveckla omsorgen och tryggheten för de äldre.

Karlstads kommun har sedan tidigare ett par boenden utlagda på entreprenad inom äldreomsorgen (Åsbacka i Molkom och Sveagatan på Herrhagen) och det pågår byggnation av ett boende på Orrholmen, som både byggs och ska drivas i privat regi. I en kommun av Karlstads storlek är det rimligt att det finns några boenden i privat regi.

Det är bra att kommunen kan jämföra sin verksamhet och säkerställa såväl kvalitet som kostnadseffektivitet. Men dessa tre boenden anser vi socialdemokrater är fullt tillräckligt för det syftet. Socialdemokraterna säger nej till privatiseringen av Gruvan, Fryken och Granberga. Tryggheten för de äldre och deras anhöriga ska inte äventyras av ideologiska skäl.

Ett annat beslut som missgynnar de äldres intressen är styrets avslag på Socialdemokraternas motion om Fixarservice inom digital teknik. Vi tycker det är en suverän idé. Motionen syftar till att inkludera äldre i den digitala världen. En värld som i många fall kan upplevas svåråtkomlig och svårbegriplig.

Många äldre skulle vilja komma igång att utföra sina e-tjänster på nätet, eller hålla kontakten med nära och kära som geografiskt befinner sig långt borta, men hindras av det faktum att de inte kan installera en dator, eller vissa funktioner i datorn. I kommunens handlingsplan ”Digitala Karlstad” lyfter man fram vikten av att försöka inkludera så många som möjligt av invånarna i det digitala landskapet. De äldre kan hindras denna tillgång just därför att hårdvaran inte är redo att användas.

Att bredda den befintliga fixarservicetjänsten till att innehålla tjänster som underlättar det digitala livet, är ett naturligt steg. På samma sätt som det finns en stor samhällsvinst i att äldre undviker fallolyckor genom att få hjälp av fixarservice med vissa riskfyllda moment i hemmet, exempelvis byta gardiner, så finns det samhällsvinster i att hjälpa äldre att bryta det digitala utanförskapet.

Det blågröna styret, med stöd av Sverigedemokraterna i denna fråga, röstade nej till S-motionen i kommunstyrelsen. Det finns möjligheter att ändra sig till kommunfullmäktige i november. Lyssna på Karlstads äldre och stöd S-motionen om digital fixarservice!

Linda Larsson (S)

Oppositionsråd, Karlstad

Anders Tallgren (S)

Oppositionsråd, Karlstad

Monica Gundahl (S)

Förste vice ordförande, vård- och omsorgsnämnden, Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.