Replik: Mer utsläpp utan kärnkraft

Debatt
PUBLICERAD:
Vad jag läste sist så byggdes inte ens tio vindkraftverk i Tyskland förra året, skriver Ricky Andersson.
Foto: Martin Meissner/AP
Elektrifiering av fordonsflottan innebär än så länge ökade utsläpp i och med produktionen av batterier och fordon som är anpassade för eldrift, skriver Ricky Andersson.

Svar till Liv Jofjell (NWT 15/10).

Jag såg att Liv Jofjell i Föreningen för Värmland mot kärnkraft skrivit en debattartikel mot kärnkraft och jag blir bestört när folk skriver så pass omfattande utan att egentligen ha en aning om vad de skriver om. Redan i början när hon vill stänga ett energislag och ersätta det med vindkraft och hänvisar hon till minskade utsläpp.

Ingenting vi gör, ersätter, producerar fram har minskat utsläpp av någonting på kort sikt, men att ersätta kärnkraften med ett energislag med betydligt större utsläpp gör ju ingen glad. När vi stängde Barsebäck i förtid så bidrog det till lika mycket utsläpp av koldioxid som 30 års bilkörning i Sverige. Elektrifiering av fordonsflottan innebär än så länge ökade utsläpp i och med produktionen av batterier och fordon som är anpassade för eldrift.

Om Liv Jofjell fruktar radioaktiv strålning så borde hon forska lite mera i brytningen av de jordartsmetaller som behövs till batterier, neodymmagneter o s v, som orsakar just radioaktiv strålning då uran, tritium alltid förekommer i samband med brytning av dessa jordartsmetaller. Precis samma sak som när vi använder neodymmagneter i generatorer som vindkraften bör ha för en hög verkningsgrad.

Sedan är kärnkraften inte på nergång annat än i ett fåtal länder som gett upp inför "klimatpanikens" profitörer. Det byggs för nuvarande över 40 nya reaktorer bara i Kina och det är första steget i reaktorer men det räknas på allt fler då de förstår att utan kärnkraft räddas inget klimat.

Kanske borde Liv Jofjell titta på Tyskland som investerade massor i Die Enegiewände", men det har avstannat mer och mer och protesterna i Tyskland tilltar. Vad jag läste sist så byggdes inte ens tio vindkraftverk i Tyskland förra året.

Sedan kan man ju fundera över hur de som förespråkar vindkraft räknar, för installerad effekt är inte samma som producerad effekt vilket är tydligt då kärnkraften har en verkningsgrad på cirka 90 procent och då är deras "servicemånad" medräknad. Vindkraften har mellan 8-30 procent i verkningsgrad. Chockerande tycker jag också men så är det. I augusti vissa dagar stod vindkraften för under 2 procent av produktionen i Sverige.

Frågan till Liv Jofjell är vad hon är beredd att betala för att våra barn ska få en fortsatt god välfärd. För god tillgång till energi formar framtidens samhälle och blåser det inte tillräckligt i Liv Jofjells framtida version har våra barn inte någon framtid.

Ricky Andersson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.