Hoppa till huvudinnehållet

Ny frontlinje i kriget mot granbarkborren

Publicerad:
Reporter Anette Persson
Anette Persson
anette.persson@nwt.se
Kartan visar var koncentrationerna av avverkningsanmälningar 2018-2019 som kopplas till angrepp av granbarkborre är som störst. Gult visar de högsta koncentrationerna.
Kartan visar var koncentrationerna av avverkningsanmälningar 2018-2019 som kopplas till angrepp av granbarkborre är som störst. Gult visar de högsta koncentrationerna. Foto: Karta: Skogsstyrelsen

Nu höjs insatsen i kampen mot granbarkborren i Värmland.

– Vi ser en markant ökning av avverkningar, säger Hans Källsmyr, skogskonsulent på Skogsstyrelsen i Torsby

NWT har tidigare berättat hur förra årets torka bäddade för stora angrepp av granbarkborre. Värst har situationen varit i Götaland.

Större område

Nu väljer Skogsstyrelsen att inkludera även Svealand och Gävleborg i kraftsamling mot skadeinsekten som förstör värden för miljarder kronor. Även tiden för projektet utökas med tre år.

– Vi ser en markant ökning i Värmland under 2019 av avverkningsanmälningarna på grund av skador från granbarkborre, säger, Hans Källsmyr.

Kerstin Ström är Skogsstyrelsens projektledare för "Stoppa borrarna". Hon använder krigstermer för att beskriva insatserna.

– Tyvärr tvingas vi samla trupperna i en ny frontlinje i mellersta delarna av landet där vi nu ser att angreppen också är stora, säger hon.

Snabbheten avgörande när granbarkborren slår till

I juli-augusti svärmade barkborrarna oväntat en andra gång.

– Det är svårt att se verkningarna än så länge. Nu sover barkborrarna, säger Hans Källmyr.

Flera år

Nu rustar Skogsstyrelsen tillsammans med skogsbrukarna för att vara beredda på det värsta till våren.

– Vi håller på att organisera för olika aktiviteter med informationskvällar och utbildning för skogsägare, säger Hans Källmyr.

Han uppmanar skogsägare att hålla koll och att ta bort färska vindfällen ur skogen.

– Det här kommer att pågå ett par år till.

Artikeltaggar

NyheterSkogsstyrelsenTorsbyVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.