Hoppa till huvudinnehållet

Faktums chefredaktör: "Vi vet att vi behövs i Värmland"

Publicerad:
Sarah Britz, chefredaktör på Faktum.
Sarah Britz, chefredaktör på Faktum. Foto: Tommy Andersson

För ett år sedan, närmare bestämt den 30 oktober 2018, öppnade tidningen Faktum ett kontor i Karlstad. I dagsläget finns ungefär tio aktiva säljare i Värmlandsområdet och alla har sina anledningar till att vilja tjäna extra pengar.

– I början var det bara hemlösa som fick sälja Faktum, men vi fick ändra på den regeln eftersom många ordnade upp sina liv med bostad men ändå inte ville sluta med det sociala sammanhang som Faktum erbjuder, säger chefredaktören Sarah Britz.

– Nu för tiden spelar inte anledning lika stor roll längre så länge vi kan bidra med social inkludering och fattigdomsbekämpning.

Den 30 oktober 2018 öppnade Faktum ett kontor i Karlstad. Nu har ett helt år passerat, och fler lär det bli.
Den 30 oktober 2018 öppnade Faktum ett kontor i Karlstad. Nu har ett helt år passerat, och fler lär det bli. Foto: Ida Myrin

Faktum är en icke-vinstdrivande tidning vars syfte är att hjälpa människor i ekonomiskt underläge. Allt överskott investeras i verksamheten och för att kunna gå runt får man stöd från näringslivet.

– Eftersom vi inte får bidrag från stat eller kommun, utan bara lever på försäljningen, är vi beroende av samarbeten. Det finns flera företag som prenumererar på tidningen för en mindre summa, och det är så vi får stöttning.

Lena slog sig fri från drogerna: "Det är inte för sent förrän man ligger i marken"

Investerar egna pengar

Säljarna beskrivs som riskkapitalister då de själva får betala för tidningarna de planerar att sälja, för att sedan få behålla mellanskillnaden. En vanlig tidning, som inte är ett specialnummer, kostar 60 kronor. Hälften går då alltså till verksamheten och hälften får säljaren behålla själv.

– De får inte lämna tillbaka tidningar de inte säljer.

Sarah Britz säger att det absolut kan vara svårt för vissa att ta pengar ur egen ficka men att det finns en tanke bakom det.

– Planen med försäljningen är inte bara att de ska tjäna pengar utan öva på att planera sin vardag. De är i princip egna företagare.

– Det är hjälp till självhjälp. De får ta beslut i sin vardag och förhoppningsvis växa som människor.

"Finns så länge de behöver oss"

Kraven för att få sälja Faktum är att man kan svenska eller engelska och följer företagets ordningsregler och värdegrund.

– Man får inte vara påverkad när man säljer och man får inte tigga samtidigt. Det är det vi kräver. Följer man inte det kan man bli avstängd.

När man skriver upp sig på att bli säljare är detta något man får gå igenom med Faktums distributionspersonal, sedan blir man tilldelad en försäljningsplats och till slut får man sin säljlegitimation.

Nu har första året i Karlstad gått. Finns det någon plan framöver?

– Planen är att vi finns till så länge säljarna behöver oss. Vi vet att vi behövs i Värmland och när vi öppnar nya kontor måste vi tänka långsiktigt. Det är ett åtagande att engagera människor som lever på marginalerna så vi kan inte bara sticka.

– Alla pratar om att vi borde hjälpa till på plats och det gör verkligen Faktum.

Artikeltaggar

FaktumHemlösKarlstadNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.