Hoppa till huvudinnehållet

Virus knäckte Jonatan i militära OS

Publicerad:
Jonatan Hugemark har fått av sig våtdräktens överdel och springer mot växling till cyklingen.
Jonatan Hugemark har fått av sig våtdräktens överdel och springer mot växling till cyklingen. Foto: Anton Thorstensson, Försvarsmakten

Ölmebördige triatleten Jonatan Hugemark hade laddat inför Military world games i Kina.

Men han kände direkt att något inte stod rätt till med kroppen och han tvingades till slut bryta.

– I ett fysiskt tillstånd som nästan fick mig att hamna på sjukhus.

Jonatan Hugemark började med triathlon 2018 och i år vann han den stora tävlingen Stockholm triathlon.

Jonatan bor i Stockholm och är deltidsanställd inom Försvarsmakten, främst inom ramarna för Försvarsmaktens idrottsförening. Han kvalade in för att få representera Sverige i Military world games i Kina.

– De har varit säsongens stora mål och huvudtävling. Jag har tillbringat hundratals timmar av träning inför detta mästerskap. Jag har haft mycket bra förberedelser inför loppet och även nu de sista veckorna här i Kina. Formen var tveklöst på högsta nivå.

Sjukdomsdrabbad trupp

Triathlonloppet avgjordes i söndags, under mästerskapets sista dag. Under veckan hade den svenska truppen varit sjukdomsdrabbad och tvingats bo på olika håll. Jonatan hade klarat sig utan några sjukdomskänningar. Trodde han.

– I och med att tävlingsveckan rent generellt sett är betydligt mindre belastande träningsmässigt i förhållande till en vanlig träningsvecka så är det inte lika enkelt att avgöra om man har en infektion i kroppen.

Han märkte direkt att något var fel.

– Pulsen slog 20 slag snabbare per minut än vad den brukar och min upplevda ansträngning var otroligt tuff.

Jonatan pressade sig till sitt yttersta för att komma ikapp klungan i cyklingen.
Jonatan pressade sig till sitt yttersta för att komma ikapp klungan i cyklingen. Foto: Anton Thorstensson, Försvarsmakten

Simningen blev jobbig och Jonatan fick sedan slita som ett djur, som han säger, för att hålla upp tempot i cyklingen. De sista kilometerna ökade han för att köra ikapp klungan, som han jagat i 35 kilometer, till löpningen.

– Det kändes som att mina lungor skulle sprängas. Jag har ett fåtal gånger, om ens någon gång, känt så hård ansträngning i bröstkorgen. Beslutet var då enkelt; att inte ge sig ut på löpningen. Givetvis med största besvikelse, säger Jonatan.

Ska bli proffs

Jonatan säger att det var ett mycket starkt startfält, att flera av de snabbaste triatleterna i världens fanns med. Hans ambition var att placera sig topp 40 av de 89 startande.

– Det hade varit en stor merit för mig personligen och för Sverige som nation.

Det blev inte så men Jonatan tar ändå med sig positiva erfarenheter från mästerskapet. Framförallt att ha varit delaktig i ett så stort arrangemang, med så många nationer och idrottare närvarande.

Jonatan avslutar nu tävlingsåret.

– Jag har redan börjat träna inför nästa års satsning som professionell. Min nästa tävling är planerad till i början på april där jag i Texas ska debutera som ironman pro, säger Jonatan.

Hans triathlonsatsning är på heltid men han kombinerar den med ekonomistudier på distans.

– Jag har stöttning från framförallt Studio L’Echelon som är Sveriges största cykelstudio och som ligger i Stockholm. Det är där jag dagligen tränar och mycket av min träning utgår från dem och de förutsättningar de ger mig.

Jonatan med Sveriges truppchef Sven Antonsson, på flygplatsen innan resan hem.
Jonatan med Sveriges truppchef Sven Antonsson, på flygplatsen innan resan hem.

Artikeltaggar

Jonatan HugemarkKinaMilitary world gamesTriathlon

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.