Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Klimatet kommer inte att vänta

Publicerad:
Beskedet kommer från energibolagets ordförande Lars G Nordström (bilden) som kallar klimatet en ödesfråga, skriver Gottfried Klein.
Beskedet kommer från energibolagets ordförande Lars G Nordström (bilden) som kallar klimatet en ödesfråga, skriver Gottfried Klein. Foto: Henrik Montgomery/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I genomsnitt tar det från uppfinningen 43 år tills en ny generation av energi har kommit på marknaden. Och 27 år, tills nya (kanske mer ekonomiska) produktkategorier kan etablera sig, skriver Gottfried Klein.

Svar till Mattias Bäckström Johansson (NWT 19/10).

Mattias Bäckström Johansson (SD) skriver i en debattartikel kräver att Sverige måste satsa mer på kärnkraft. Samma dag läser vi i Svenska Dagbladet: ”En av Vattenfalls stora utsläppsbovar kan komma att säljas. Beskedet kommer från energibolagets ordförande Lars G Nordström som kallar klimatet en ödesfråga. Men han varnar samtidigt för snabba politiska beslut. Beskedet från Vattenfalls ordförande är glasklart. De som drömmer om ny kärnkraft borde fokusera mer på verkligheten.”

För ett år sedan undersökte ett team av forskare vid Imperial College London hur lång tid det tog för nya, avgörande former av energiproduktion och nya energibrukande produkter (som kunde spara energi) har etablerat.

Deras svar nyktrar: i genomsnitt tar det från uppfinningen 43 år tills en ny generation av energi har kommit på marknaden. Och 27 år, tills nya (kanske mer ekonomiska) produktkategorier kan etablera sig. Klimatet kommer inte att vänta så länge!

Gottfried Klein

Svanskog

Artikeltaggar

DebattElKärnkraftKlimatLars G NordströmMattias Bäckström JohanssonSverigedemokraternaVattenfall