Hoppa till huvudinnehållet

Här är travdagarna i regionen nästa år

Publicerad:
Årjängs V75-dag nästa år körs den 11 juli.
Årjängs V75-dag nästa år körs den 11 juli. Foto: NWT arkiv

Nu är tävlingsschemat för travsporten nästa år klart.

I regionen blir det en travdag mindre då Färjestad och Årjäng tappar en dag och Åmål ökar med en dag.

– Jag är relativt nöjd, det var viktigt för oss att behålla kontinuiteten med tävlingar på måndagar, säger Färjestads travbanechef Ken Karlsson.

I sedvanlig ordning är det ett pusslande innan alla travbanors tävlingsdagar för ett år är klart men nu ligger schemat för år 2020 på bordet.

För vår region innebär det relativt små förändringar om man jämför med 2019, men det blir en tävlingsdag mindre det kommande året.

– Jag är förhållandevis nöjd, det som jag framför allt är nöjd med är att vi behåller vår kontinuitet att tävla på måndagar vilket är viktigt för oss, säger Färjestads travbanechef Ken Karlsson.

Från att man har tävlat vid 36 tillfällen under 2019 blir det 35 det kommande året. Ser man till upplägget påminner det mycket om årets med V75 i mars, på långfredagen i april och Unionstravet i september.

Antalet starter avgör

Precis som under 2019 kommer man att köra igång tidigare efter sommaruppehållet och tävla två gånger i juli.

– Att vi tappar en dag är som det är... Tävlingsdagarna delas i första hand ut efter hur mycket din banas hästar tävlar till skillnad mot tidigare när det var hur många hästar det fanns i träning på banan, säger Karlsson.

Och han fortsätter om säsongen 2020 för Färjestads del.

– Det blir ett lite tidigare slut i juni än vanligt och det beror på att det är E3-uttagningar måndag den 15 juni på en annan bana och då vill vi inte köra samtidigt.

Färjestad är även ansvariga för Arvikas tävlingsplanering. Banan ligger kvar på fyra tävlingstillfällen.

– Där inleds säsongen med ett breddtrav på söndagen under midsommarhelgen innan det är V75 i Kalmar den dagen. Sedan är det V64-kvällen i början av juli och vid de två sista tävlingsdagarna kommer det att vara start klockan 15, berättar Karlsson.

För Årjängstravets del innebär nästa års säsong 17 tävlingstillfällen, en tävlingsdag mindre än i år.

– Våra hästar som startar i Norge är tyvärr inte med i underlaget och då blir det så att vi tappar en dag. Men som tur är får vi räkna in de starter som norska gäster gör hos oss. Så var det inte tidigare och på det får vi två travdagar, säger travbanechefen Johanna Karlin.

Säsongen inleds den 5 april och årsfinalen kommer att ligga lite senare än i år då man avslutar med ett lunchtrav tisdag den 20 oktober.

– Vi tappar en V5-dag och vi har försökt att sprida ut de större dagarna under säsongen. Vi har haft ett bra samarbete i regionen för att få till ett optimalt schema och vi tittar mycket på hur det tävlas i Norge så att vi inte krockar med deras dagar.

Inget trav marknadslördagen

I år var det inget trav i Årjäng på marknadslördagen i september eftersom det var V75 på Färjestad den dagen. Även under 2020 blir det samma krock och därmed endast trav på fredagen under marknaden.

– Tyvärr blir det så. V75 planeras först och sedan kommer de övriga travdagarna. Vi kan ju tyvärr inte köra trav samma dag som det är tävlingar på Färjestad och när vi har kört trav på söndagen under marknaden har det inte varit lyckat, säger Karlin.

V75-dagen i Årjäng körs den 11 juli och den helgen är det ett dubbeltrav med tävlingar på fredag kväll.

Regionens vinnare är Åmålstravet som ökar från tio till elva tävlingstillfällen och det blir en utdragen säsong med den första dagen på valborgsmässoafton och den sista dagen söndag den 1 november.

– Det är fantastiskt roligt med en dag till och det är även vad vi kallar för en ordinarie dag och ingen extradag. Det är jättebra att vi kan dra ut längre på säsongen, det är positivt för våra aktiva att vi inte är en specifik sommarbana, säger travbanechefen Iia Abenius.

Banans V86-dag är onsdag den 24 juni och bluestravet, med start klockan 15, körs den 8 juli.

Artikeltaggar

ÅmålstravetÅmålstravetÅrjängs travbanaFärjestadstravetIia AbeniusJohanna KarlinKen KarlssonTrav

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.