• idag
  22 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  23 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  24 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  25 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm

Så kan svenska företag bidra till en bättre värld

Debatt
PUBLICERAD:
Barnen tillhör jordbrukarfamiljer utanför Manila i Filippinerna, deras och 5 000 människors hembygd kommer att dränkas om planerna på ett nytt vattenprojekt blir verklighet.
Foto: Marcus Lundstedt/We Effect
Det är av yttersta vikt att svenska företag som vill investera och verka i länder som Filippinerna också är medvetna om problem i samhället, och arbetar för att bidra till lösningar, skriver Tommy Ohlström med flera.

Människor som kämpar för en bättre värld hotas och mördas. Regeringen och svenska företag kan bidra till förändring. Vi borde ta efter våra EU-grannars exempel och bidra till ett ansvarsfullt näringsliv där mänskliga rättigheter är en del av affären.

Sverige har på nytt öppnat en ambassad i Filippinerna och arbetar för svenska investeringar och ökad handel. Nästa år öppnar Ikea sitt första varuhus i landet. Ekonomin i Filippinerna är som många andra länder i Asien på tillväxt.

Denna utveckling kan vara positiv, men ökad konsumtion kräver också ökad tillgång på vatten, skog och jordbruksmark. Vi har själva mött människor som hamnar i kläm för tillväxten i megastaden Manila. De vräks från sin mark och sina hem för att ge plats för shoppingmall och kontorsbyggnader. De som protesterar hotas eller i värsta fall mördas.

Våra möten är dessvärre bara symptom på en allvarlig situation. Utrymmet för civilsamhället krymper snabbt. Kritiska röster hotas och tystas. Enligt organisationen Global Witness dödades förra året 30 mark- och miljöförsvarare på Filippinerna, och gick därmed om Brasilien i statistiken som det farligaste landet i världen för mark- och miljöförsvarare.

Den senaste veckan har vi även träffat beslutsfattare, människorättsförsvarare och svenska företag i Filippinerna. Vi har poängterat vikten av demokrati och mänskliga rättigheter för en hållbar utveckling. Rättigheterna gäller alla, bönder på landsbygden, människor i slumområden och medelklassen i städerna.

Det är av yttersta vikt att svenska företag som vill investera och verka i länder som Filippinerna också är medvetna om problem i samhället, och arbetar för att bidra till lösningar. Hur företag bedriver sin verksamhet spelar en avgörande roll för miljontals människor, och är en förutsättning för att nå de globala målen till 2030.

Biståndsminister Peter Eriksson (MP) vill nu inleda en ”demokratioffensiv” genom det svenska utvecklingssamarbetet. Att utreda behovet för en lag för ”Human rights due diligence”, som gör företag ansvariga för att göra en analys och åtgärdsplan för att förebygga och redogöra för hur företaget hanterar potentiella människorättsrisker, borde vara en central del i demokratisatsningen. I Frankrike och Storbritannien finns redan lagstiftning på plats, även Finlands regering har nyligen förbundit sig till att införa sådan lagstiftning.

Filippinerna är bara ett av många länder som kan bryta sin våldsamma bana. Svenska företag måste se till att stärka människors rättigheter via sina investeringar, leverantörer, dotterbolag och andra intressen. Mänskliga rättigheter ska inte bara vara värdeord i en årsredovisning, utan en del av affären.

Tommy Ohlström

Ordförande, KF

Lotta Folkesson

Styrelseledamot, LRF

Anders Lago

Ordförande, HSB

Erica Lundgren

Vd, OK Västerbotten

Helen Persson

Medlemschef, Konsumentföreningen Stockholm

Anna Tibblin

Generalsekreterare, We Effect

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.