Hoppa till huvudinnehållet

Han vill bygga nytt slakteri

Publicerad:
Det borde byggas ett nytt slakteri i södra Värmland, säger slaktaren Pär Lindberg, t,v, som driver köttbutiken Filé & Deli tillsammans med Tony Lindmark.
Det borde byggas ett nytt slakteri i södra Värmland, säger slaktaren Pär Lindberg, t,v, som driver köttbutiken Filé & Deli tillsammans med Tony Lindmark. Foto: Jonny Ohlsson

Slaktaren Pär Lindberg, som tillsammans med Tony Lindmark, driver den framgångsrika köttbutiken Filé & Deli på Kasernhöjden i Karlstad, bär på en dröm. Han vill starta ett nytt slakteri i södra Värmland.

– Det behövs ett nytt slakteri, men det går inte att starta i de gamla slakterilokalerna i Kil, som tidigare ägdes av Scan.

Det behövs en helt ny modern slakthall, en så kallas Lentab-hall, för att bedriva ett effektivt slaktarbete.

– Jag hoppas hitta en partner som är intresserad av projektet. Jag klarar inte själv att finansiera hela projektet.

Potentiella intressen

I Kil är det ett företag som styckar och tillverkar charkvaror. Det finns också några små gårdsslakterier i södra Värmland, men de stora slakterierna finner man närmast i Dalsland och Närke.

– Nu kan inte vi på långt när ta hand om allt kött från ett nytt slakteri, men jag vet att det är många livsmedelshandlare som har samma intresse. De vill se ett nytt större slakteri i södra Värmland.

När Filé & Deli startade sin verksamhet 2018 var syftet att tillhandahålla kvalitetskött av alla de slag, nötkött, gris, vilt, kyckling och lamm.

– Vi har fått en fantastisk start och den senaste nyheten, att erbjuda kunderna kötthotell med mörat kött, har blivit en enda stor succé. Där kan kunderna hänga i sitt kött i fem veckor eller själva bestämma hur länge de vill ha det mörat.

Det händer att kunderna kommer och vill skära några skivor av köttet för att själv bestämma tiden för mörningen.

Kötthotellen, där kunderna kan få sitt kött mörat, har blivit en stor succé för Filé Deli, konstaterar Pär Lindberg och Tony Lindmark.
Kötthotellen, där kunderna kan få sitt kött mörat, har blivit en stor succé för Filé Deli, konstaterar Pär Lindberg och Tony Lindmark. Foto: Jonny Ohlsson

Kötthotellet

När folk utanför Värmland besöker Filé & Deli, ofta stockholmare, blir de imponerade över just kötthotellet.

Men hur är det med köttätandet, alltfler hävdar att man för miljöns skull skall äta mindre med kött.

– Så är det. Det känner vi till, men när vi äter kött vill vi ha kvalitetskött, säger Pär Lindberg.

Tony Lindmark håller med.

– Jag tror att man skall äta lite av varje.

Pär Lindberg och Tony Lindmark har en än så länge hemlig plan, men NWT kan avslöja att köttdisken framöver kan få sällskap av en disk med vegetarisk mat.
Pär Lindberg och Tony Lindmark har en än så länge hemlig plan, men NWT kan avslöja att köttdisken framöver kan få sällskap av en disk med vegetarisk mat. Foto: Jonny Ohlsson

Hemlig plan

Pär och Tony bär på en hemlig plan. De kan tänka sig att använda en del av butiken för vegetarisk mat av olika slag.

– För det ändamålet skulle vi behöva en partner. Vi är själva för dåliga på det här med vegetarisk mat.

De bägge butiksägarna tror också att tillgången på vildsvinsköttet kommer att öka.

– Jakten på vildsvinen kommer att öka och det måste finnas butiker som tar emot köttet.

Hur smakrikt är vildsvinsköttet?

– Jag har svårt att exakt beskriva smaken, men det finns ingen likhet med gris . Köttet är också ganska sött.

Kvalitetskorv

Filé& Deli har också satsat på kvalitetskorv, som tillverkas av ett företag i Göteborg.

– Korvarna, både grill- och varmkorv har blivit en succé. Det finns föräldrar som hävdar att deras barn inte äter någon annan korv.

Det här med kvalité och lokalproducerat har sina poänger. I dag samverkar Filé & Deli med Västanå gård, som levererar nötkött via ett slakteri i Dalsland.

– Större delen av sommaren går korna och betar sjögräs på Lurö i Vänern.

Lammslakt

De har också ett visst samarbete med Lindås lamm. Pär Lindberg hjälper till med delar av slakten vid Lindås Lamm.

De får också majskyckling som föds upp och slaktas på samma ställe.

I butiken finns också grönsaker från en av de värmländska gårdarna. Ostdisken i butiken drivs av grannen, Artisan.

– Vi kan nu se konturerna av ett butiks- och livsmedelscentrum vid Kasernhöjden.

Artikeltaggar

EkonomiKarlstadKasernhöjdenKilKöttproduktionLindås

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.