Hoppa till huvudinnehållet

Chef: Förbud inte lösningen på den växande vit makt-miljön

Publicerad:
Jonas Trolle är chef för Centrum mot våldsbejakande extremism.
Jonas Trolle är chef för Centrum mot våldsbejakande extremism. Foto: Lisa Olaison

Vit makt-miljön växer och Säpo varnar för mer högerextremt våld.

Jonas Trolle, chef för statliga Centrum mot våldsbejakande extremism, anser att förbud inte är lösningen.

– Det finns bekymmer med en sådan tanke, säger han.

Jonas Trolle har en lång karriär i polisyrket bakom sig. Han var den polis som tog fast Göran Lindberg, annars känd som kapten klänning – ett av Sveriges mest uppmärksammade fall.

I dag är han chef för Centrum mot våldsbejakande extremism, ett jobb som blir alltmer aktuellt.

I slutet av sommaren gick Säpo ut och varnade för ökat högerextremt våld och att den vita makt-miljön sprider sig. Risken för att individer inspireras att begå brott har ökat, enligt polisen.

Under torsdagen var Jonas Trolle i Värmland och föreläste i Forshaga om just högerextremism.

– Det har man kämpat länge med här i Värmland. Det skiljer sig från till exempel Göteborg, Stockholm eller Växjö, säger han.

Organisationer som nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har till exempel under en längre funnits i Värmland. Tidigare har förbud mot dessa organisationer diskuterats, men det kan vara fel väg att gå, menar Jonas Trolle.

– Det finns bekymmer med en sådan tanke, att göra det olagligt. Liksom, hur definierar man en terrororganisation?

I dag kom domen mot de 16 männen som deltog i nazidemonstrationen i Göteborg 2017. Alla friades för hets mot folkgrupp. Men flera dömdes för våldsamt upplopp, bland flera två värmlänningar.

Finns konsekvenser

På föreläsningen i Forshaga diskuterades bland annat IS-återvändare, som har en koppling till den växande vit makt-miljön, enligt Jonas Trolle.

"Högerextremismen är det man länge har kämpat med här i Värmland. Det skiljer sig från till exempel Göteborg, Stockholm eller Växjö" säger Jonas Trolle.
"Högerextremismen är det man länge har kämpat med här i Värmland. Det skiljer sig från till exempel Göteborg, Stockholm eller Växjö" säger Jonas Trolle. Foto: Lisa Olaison

– Misslyckas vi i samhället att lagföra, och eventuellt döma, människor som kommer tillbaka till Sverige efter krigsbrott, riskerar alltfler att radikaliseras och tänka "då får jag ta saken i egna händer"

Det måste inte specifikt handla om att låsa in alla bakom galler, menar Jonas Trolle, utan främst handlar det om att samhället ska visa att det bryr sig.

– För då blir det som en prevention för andra extremister, att vi visar att det finns konsekvenser för dessa handlingar. Oavsett om de är högerradikala eller islamistiska, säger Jonas Trolle.

Den högerextrema organisationen Hammerskins verkar i Deje, något som kom upp under föreläsningen. Särskilt frågan om hur man ska förhålla sig till detta.

Hammerskins hyr ett hus i Deje på Älvdalsvägen, enligt Agera Värmland, som är en organisation som arbetar med att kartlägga våldsbejakande extremism.
Hammerskins hyr ett hus i Deje på Älvdalsvägen, enligt Agera Värmland, som är en organisation som arbetar med att kartlägga våldsbejakande extremism. Foto: Lisa Olaison

– Det som är viktigt att veta är att de människor som bekänner sig till de här inriktningarna och ideologierna är minoriteter. Resten tillhör majoritetssamhället, som måste visa att "vi är så många fler" och våga stå upp för vad som är demokratiskt.

Fara med internet

Internet är i dag ett av de ställen där många extremister radikaliseras. Enligt en ny studie från Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, finns det i dag stora radikalnationalistiska digitala miljöer. Här uppmanas det till våld och kända gärningspersoner hyllas.

Närvaro kan vara en lösning på att minska radikaliseringen på internet, enligt Jonas Trolle.

– Problemet med dem som självradikaliserar är att de inte får några motbudskap, de får bara bekräftelse på att det som de tror på stämmer. Här är det viktigt att lyckas få in andra budskap och strömningar.

Artikeltaggar

ForshagaHammerskinsJonas TrolleNordiska motståndsrörelsenPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.