Hoppa till huvudinnehållet

Spelrecension: Little Big Workshop

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är inte varje dag det släpps ett spel producerat i Värmland. Little Big Workshop har dock utvecklats i lillstora (med betoning på lilla) Karlstad, av Mirage Game Studios. THQ Nordics Lars Wingefors vill dessutom att fler spelutvecklare ska etablera sig här, så med tiden får vi kanske en lillstor spelverkstad i Värmland.

Little Big Workshop är hur som helst ett strategispel av den väldigt klassiska sorten. Spelet känns lite som en blandning mellan Capitalism och The Settlers, som jag spelade en hel del på 90-talet. Att komma igång och bygga sig en fungerande fabrik är enkelt. Det kluriga är att planera ett vettigt arbetsflöde i längden, i takt med att du expanderar mer och mer. Ett vanligt problem som gör att du förlorar tid – och därmed pengar – är att dina anställda snubblar över varandra i trånga passager. Fokus ligger på att få till arbetet på fabriksgolvet, snarare än att ägna timmar åt att gräva ner sig i statistik.

Det hela är presenterat som en liten minivärld på ett skrivbord, och det är rofyllt at se sina små mini-arbetare strosa omkring och snickra, måla och skapa allsköns produkter – från dalahästar till spelkonsoler. Jag gillar sättet du får planera varje delmoment i monteringen av produkterna. Det är lätt att fastna i timmar i det långsamma, gemytliga tempot i spelet.

Allt rullar inte på perfekt. Till exempel får du ägna lite väl mycket tid åt att producera dussinprodukter i början, men när din fabrik börjar växa blir det snabbt mer komplext. Om du är nyfiken på en kapitalistsimulator som handlar mer om praktiska lösningar än om kalkylblad och marknadsundersökningar så är Little Big Workshop spelet för dig.

Artikeltaggar

KarlstadLars WingeforsMirage Game StudiosSpel