Skadlig skatt på plastpåsar

Ledare
PUBLICERAD:
Dyrare plastpåsar.
Foto: Jon Olav Nesvold/NTB Scanpix/TT
Det värsta med regeringens nya skatt på plastpåsar är inte att den är orimligt hög, utan det är att den kommer att vara direkt skadlig och kontraproduktiv. Det kommer att bli mer utsläpp och mer förbrukning av förpackningar. Det hela är symbolpolitik, som dessutom ger klirr i statskassan.

Enligt den lagrådsremiss som regeringen lämnade in i måndags kommer skatten på vanliga plastkassar att hamna på tre kronor. Och de mindre påsarna för frukt- och grönsaker skall beskattas med 30 öre. Enligt organisationen Svensk Handel kommer detta att innebära en styckkostnad för plastkassar på upp till 6-7 kronor för konsumenterna.

Skatten på plastpåsar är en del av januariöverenskommelsen, och tydligen har Centern och Liberalerna varit som mest pådrivande. Ännu en sak för borgerliga väljare att lägga på minnet. Även Miljöpartiet är förstås för. Vilken symbolpolitik på miljöområdet har de inte tackat nej till? Och Socialdemokraterna kommer aldrig att tveka till en åtgärd som inbringar 2,7 miljarder extra skattekronor till statskassan.

Men skatten kommer inte ens att ge någon miljö- eller klimatnytta. Svenska plastpåsar används i huvudsak till soppåsar och förbränns. Nyhetstjänsten fPlus skriver i en artikel (24/10) att en undersökning från Innovations- och kemiindustrierna i Sverige (Ikem) visar att 75 procent används för sopor och att 20 procent återanvänds som bärkassar. Dessutom så är 75-80 procent av de svenska plastpåsarna fossilfria, och tillverkade av återvunnet material.

Det innebär, enligt Ikem, att om användningen av plastpåsar till exempel skulle halveras, och vi istället i motsvarande grad importerade soppåsar (det tillverkas inga i Sverige), som görs av fossila material, så skulle utsläppen av koldioxid öka med cirka 3 000 ton. I dag används 20 000 ton återvunnen plast för att tillverka våra plastpåsar, och en minskad användning skulle också innebära en minskad återvinning. Tänkte regeringen ens på det?

Ikem varnar också för att butikerna i högre utsträckning kommer att använda sig av färdigförpackad frukt och grönsaker för att slippa skatten på de små påsarna. Då får kunden vackert köpa den färdigbestämda mängden, och om det är för mycket så kommer matsvinnet att öka, förutom mängden nya förpackningar.

Att den nya skatten inte gör åtskillnad på påsar tillverkade av fossilt och återvunnet material motiveras med nedskräpningen. Men enligt Robert Lönn, skattejurist på Svenskt Näringsliv, tog regeringens utredning fasta på en rapport från Håll Sverige rent om skräp vid våra stränder år 2018. Men i motsvarande rapport för i år så visas det att plastpåsarna vid stränderna minskat med 50 procent. Nedskräpningsargumentet är för övrigt det sämsta. Det är tio floder i världen som ligger bakom 90 procent av all plast i haven – åtta av dem ligger i Asien och två i Afrika.

Det har uppstått någon sorts plastfobi hos regeringen och EU, trots att det inte är här som problemen finns. I EU skall plastbestick och -tallrikar vara förbjudna år 2021 och nu vill den svenska regeringen gå ännu längre och förbjuda fler artiklar, som plastmuggar och -behållare. Varför inte lägga tid och energi på att hjälpa till att fixa problemen i länderna i Asien och Afrika istället?

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.