Hoppa till huvudinnehållet

Nye landshövdingen är redan FBK-supporter

Publicerad:
"Det ska bli fantastiskt roligt! Jag är mycket hedrad över att ha fått regeringens förtroende att leda länsstyrelsens arbete i Värmland", sa Georg Andrén, när han välkomnades av tillförordnade landshövdingen Johan Blom.
"Det ska bli fantastiskt roligt! Jag är mycket hedrad över att ha fått regeringens förtroende att leda länsstyrelsens arbete i Värmland", sa Georg Andrén, när han välkomnades av tillförordnade landshövdingen Johan Blom. Foto: Lisa Olaison

Värmlands näste landshövding Georg Andrén mötte sitt nya län med nyfikenhet och en FBK-halsduk om halsen.

– Första hemmamatchen finns jag på läktaren.

Georg Andrén heter alltså Värmlands nye landshövding, precis som sin farfar som var landshövding i Uppsala på 1950-talet - och ecklesiastikminister 1944-1945.

– Jag besökte slottet i Uppsala som barn.

Nu får han sitt eget residens. Georg Andrén, 59 år, flyttar in andra advent, och börjar som landshövding den 9 december. Förordnandet gäller till 31 januari 2025.

Besök i smyg

– När jag fick frågan, om att bli landshövding, smygåkte vi hit, min fru Maria och jag, och promenerade längs Klarälven. Fantastiskt vackert! Sedan var det lättare att ta beslutet.

Han passade på att provgå mellan Residenset och länsstyrelsen.

– I dag pendlar jag fyra timmar. Nu får jag åtta minuter till jobbet.

De bor i Kolmården. Georg Andrén är född i Västerås, men har genom sin fars arbete växt upp på 25 platser.

– Vi har tre vuxna barn, som är utflugna. Två bor i Stockholm, en i Göteborg. Jag är också stolt farfar till en liten flicka.

Frikyrkornas Diakonia

Georg Andrén är ekonom i grunden och verksam som generalsekreterare i Diakonia, en biståndsorganisation som drivs av två svenska frikyrkor med till stor del statliga medel.

2014-2017 var han Sveriges ambassadör i Centralamerika. Ambassaden ligger i Guatemala, men han var samtidigt ambassadör i Belize, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica och Panama.

– Jag har jobbat med samhällsutveckling där borta, nu får jag jobba med samhällsutveckling här.

Tidigare har han haft chefsuppdrag inom Utrikesdepartementet, för SIDA och Sveriges riksbank.

Han beskriver sig som nyfiken.

– Jag är en person som tycker om att vandra i naturen, laga mat och umgås.

Han delar ett stort intresse för segling med sin fru, och ser fram emot somrar på Vänern.

Kultur och idrott är stora intressen. Georg Andrén och hans fru läser högt för varandra ur Selna Lagerlöf. Och på första hemmamatchen efter tillträdet som landshövding finns han på FBK:s läktare.
Kultur och idrott är stora intressen. Georg Andrén och hans fru läser högt för varandra ur Selna Lagerlöf. Och på första hemmamatchen efter tillträdet som landshövding finns han på FBK:s läktare. Foto: Lisa Olaison

Mycket fika

Några konkreta Värmlandskopplingar, förutom lite släkt på Värmlandsnäs, kan han inte åstadkomma. Georg Andrén erkänner utan omsvep att han inte vet så mycket om länet än, men han läser på, i NWT bland annat, säger han. Han vill gå in i rollen som landshövding med stor ödmjukhet- och tacksamhet - och ser fram emot möten med värmlänningar som kan spegla det mångfacetterade samhälle landshövdingen representerar.

– Det blir en del frukostar och mycket fika.

Samverkan och dialog är ledord i Georg Andréns arbete.
Samverkan och dialog är ledord i Georg Andréns arbete. Foto: Lisa Olaison

Samverkan och dialog är ord vars djup Georg Andrén söker var helst han verkar. Att gå i takt, är också något han lärt sig; landshövdingen vill gärna gå i takt och samverka med näringslivet och se andra samhällssektorer komma till, i olika roller förstås, men sida vid sida.

Han ser stora utmaningar för Värmland på arbetsmarknaden, inte minst vad gäller arbete för unga, och med integration, och noterar med respekt att länsstyrelsen ligger långt fram i klimatarbetet.

Tycker om Selma Lagerlöf

Georg Andrén bär på ett stort kulturintresse. Han har besökt Lars Lerins Sandgrund och Värmlands museum. Och han älskar Selma Lagerlöf.

– Min fru och jag tycker om att läsa högt för varandra, och vi läser väldigt mycket Selma Lagerlöf. Jag har varit i Berättarladan och sett Västanå teaters uppsättningar. Det är så fantastiskt att få bo i det här kulturlandskapet.

Idrotten är också viktig. Med ett skratt och uppenbar förtjusning hängde han på sig FBK-halsduken som tillförordnade landshövdingen Johan Blom överräckte på fredagsförmiddagen, när Georg Andrén presenterades för först länsstyrelsens personal och sedan på en presskonferens. Han är stort FBK-fan, säger han med ett flin.

– Sedan en månad tillbaka...

Artikeltaggar

Georg AndrénLänsstyrelsenNyheterVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.